Vâlcea – 550 de obiective de patrimoniu

M anastirea-mamu

Un număr de 550 de obiective de patrimoniu se regăsesc pe teritoriul judeţului Vâlcea, printre acestea turiştii putând descoperi conace boiereşti, biserici de lemn, biserici de zid, vestigii istorice şi alte obiective.

Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea intenţionează să le promoveze, într-un masterplan de turism, începând cu Târgul de Turism al Olteniei, de la mijlocul lunii martie.

„România a venit mereu la aceste evenimente cu produse de nişă, pe un singur palier, fie cu tradiţii, fie cu zone monahale, fie cu Delta Dunării, fie cu castele, parcă nereuşind să pună la un loc un ansamblu de obiective şi de atracţii turistice care să determine un turist să petreacă aici un sejur. Aici este cheia în care va trebui citit turismul la Vâlcea. Ce poate face un turist la Vâlcea într-un sejur, dacă optează să se cazeze într-una din cele 6 staţiuni vâlcene. Că vine pe filieră balneară la Călimăneşti sau Govora, sau la munte, la Horezu sau Voineasa, turistul va trebui să primească, să i se ofere un pachet variat, diversificat cu ce ar face el într-un sejur de 7 sau 14 zile aici”, spune Gheorghe Păsat, preşedintele CJ Vâlcea.

Nu mai puţin de 60 de mari familii boiereşti au avut proprietăţi în judeţ, şi-au ridicat conace tip reşedinţă, au ctitorit biserici, şcoli, ţesătorii, mori, fabrici de mobilă, fabrici de sobe etc. CJ Vâlcea doreşte să le includă într-un amplu plan turistic, evident în directă cooperare cu actualii proprietari, care, împreună cu cele peste 30 de mănăstiri de patrimoniu, să evidenţieze zestrea uriaşă a judeţului.

Manastirea-Lungu

Vâlcea este şi judeţul cu un portofoliu de mănăstiri care l-au definit în timp drept Athos-ul României, pentru că, într-un areal relativ restrâns, voievozi ai Țării Româneşti, dar şi boieri au ridicat lăcaşe de cult, locuri de pelerinaj sfânt la marile sărbători.

Cozia, Turnu, Cornet, Ostrov, Stânişoara, Frăsinei, Bradu, Pahomie, Iezer, Sărăcineşti, Pătrunsa, Arnota, Bistriţa, Hurezi, Govora, Surpatele, Mamu, Morunglavu, Dobruşa, Dintr-un Lemn, Stăneşti, Jgheaburi sunt doar câteva dintre ”bijuteriile” monahale ale României. În acest sens, Consiliul Judeţean, încă din 2015, împreună cu Arhiepiscopia Râmnicului, a demarat lucrările de infrastructură pentru realizarea traseului turistic — Drumul Mănăstirilor — traseu pe care turiştii vor putea, urmărind un itinerar precis să poate vizita majoritatea acestor lăcaşe de cult.

Manastirea-Cozia

„Vâlcea este o comoară a României, sunt 550 de obiective lăsate nouă de strămoşi, un patrimoniu care trebuie nu doar păstrat, sunt diamante care pot fi şlefuite şi puse frumos ca într-un muzeu şi expuse cu drag turiştilor. Avem obligaţia morală de a le arăta lumii, de a le respecta. Pentru că, dacă nu erau cei care le-au realizat, noi nu eram sau eram mai săraci azi. De exemplu, dacă nu erau ceramiştii din Horezu, din Lungeşti, din Vlădeşti, cum arăta azi România fără oalele de la Hurezi?”, conchide Păsat.(Text: Agerpres, Foto: agerpres.ro, crestinortodox.ro, Video: youtube.com)