Grecia sărbătoreşte, la 25 martie, Ziua naţională, care marchează declanşarea războiului de independenţă, din 1821. Capitala Atena, locul natal al Greciei clasice, un oraş venerat de zei şi de multe culturi, este considerat leagănul civilizaţiei occidentale şi al democraţiei. Istoria metropolei se întinde pe o perioadă de aproximativ 3.400 de ani.
Izvor pentru cuvintele şi ideile Greciei antice, pentru democraţie, armonie, muzică, matematică, artă, gastronomie, arhitectură şi logică, Atena a inspirat numeroase civilizaţii şi a îmbogăţit o multitudine de limbi. În 1834, Atena a devenit capitala statului modern al Greciei.
Metropola se întinde de-a lungul bazinului Attica şi este delimitată pe trei laturi de munţii Ymettos, Parnitha şi Pendeli, în timp ce în interior relieful cuprinde mai multe coline (Acropolis, Areopagus, Philopappus, Pnyx, Lykavittos, Tourkovounia). Dealurile Atenei reprezintă adevărate refugii dincolo de aglomeraţia de pe străzile oraşului, de unde poate fi admirată panorama către Golful Saronic – legătura Atenei cu Marea Egee. Străzile capitalei se contopesc în apropiere de Pireu, portul antic, care şi-a păstrat freamătul până în prezent.
Într-o zonă relativ restrânsă, în jurul pieţei Syntagma, din inima capitalei, sunt concentrate majoritatea obiectivelor turistice din Atena: stânca sacră Acropole cu monumentele sale antice; cartierele istorice Plaka, Monastiraki şi Thissio; zona luxoasă Kolonaki; districtul Metaxourgeio, supranumit „enclava boemă”; piaţa Omonia şi districtul studenţesc Exarheia, unde principala atracţie este Muzeul Naţional de Arheologie; fostul cartier industrial Psiri, acum împânzit de restaurante, cafenele şi hoteluri.
Potrivit Organizaţiei naţionale de turism din Grecia, o mare parte a centrului istoric a fost transformat într-o zonă pietonală de 3 kilometri, cea mai mare din Europa, care creează un flux către principalele obiective arheologice (parcul arheologic).
Deşi nu se poate spune cu certitudine de când datează primele aşezări omeneşti din această zonă, există indicii despre construcţii preistorice în mileniul al III-lea î.Hr., în jurul dealului Acropole. Legenda spune că marele erou al Atenei, Tezeu, a unit zece triburi într-un regat, în jurul anului 1 230 î. Hr.
Faimoasa capodoperă de arhitectură, Parthenonul, situat în vârful colinei Acropolei, a fost construit în perioada de glorie a oraşului (secolul al V-lea î.Hr.), în onoarea zeiţei Atena Parthenos, protectoarea oraşului şi zeiţa războiului, înţelepciunii şi meşteşugurilor.
În timpul epocii medievale, oraşul a trecut printr-o perioadă de decădere, dar a renăscut sub conducerea bizantină. Totuşi, această perioadă prolifică nu a durat mult, cotropirea otomană din secolul al XV-lea lăsându-şi urma asupra urbei. Abia în secolul al XIX-lea, oraşul a intrat într-un proces de revenire şi a devenit capitala statului independent Grecia. Odată cu decizia de a muta capitala de la Nafplio la Atena, arhitecţi şi proiectanţi urbani au fost angajaţi pentru a construi un nou oraş lângă ruinele clasice.
Astfel, Atena a evoluat într-un oraş cosmopolit, cu arhitectură neoclasică. Reunind nenumărate mărturii ale istoriei, Atena a devenit pentru turişti „o stare de spirit… un oraş cu un profil multicultural” şi cu mai multe faţete: boemă, uitată, luxoasă, bizantină, orientală, aşa cum notează ghidurile turistice. (Text: Agerpres, Foto: planetware.com, cdni.condenast.co.uk, extrospection.com, Video: youtube.com)