Pitorescul Deal de Aur din Shaftesbury

Dealul-de-Aur-01

Dealul de Aur (Gold Hill), aflat în oraşul Shaftesbury din comitatul Dorset (Anglia), este o stradă pitorească, pietruită şi abruptă. Strada a fost facută celebră de un filmuleţ publicitar făcut pentru pâinea Hovis, în care un băiat livrează pâinea împingând bicicleta pe strada pietruită de pe dealul abrupt.

De atunci, poze cu Dealul de Aur au apărut pe coperţile multor cărţi despre Dorset şi despre viaţa rurală din Anglia, precum şi pe nenumărate ambalaje de ciocolată şi calendare.

Dealul-de-Aur-02

Anterior, Dealul de Aur apăruse în versiunea din 1967 a filmului după romanul clasic a lui Thomas Hardy „Departe de lumea dezlănţuită”, dar reclama pentru Hovis regizată de Ridley Scott a fost aceea care a adus faimă acestui loc frumos şi oraşului Shaftesbury. Dealul de Aur a intrat în conştiinţa naţiunii ca un simbol al comitatului Dorset. Iar mulţi oameni se referă la acesta ca la „Dealul Hovis”.

Dealul-de-Aur-03

Pe o parte a Dealului de Aur, alături de celebrele case, se află zidul de susţinere al Mănăstirii Shaftesbury, construită de regele Alfred cel Mare. Se presupune că peretele a fost construit în secolul al XIV-lea.

Dealul-de-Aur-05

Dealul-de-Aur-04

În partea de sus a străzii se află o altă relicvă din secolul al XIV-lea, Biserica Sf. Petru, şi una dintre puţinele clădiri rămase în Shaftesbury de dinainte de secolul al XVIII-lea. Lângă biserică se află fosta parohie, acum parte a Muzeului Dealul de Aur. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)