Regatul Thailandei: repere geografice şi istorice, turism şi gastronomie

thailanda-12

Regatul Thailandei sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua naţională la 5 decembrie, ziua de naştere a fostului rege Rama IX (Bhumibol Adulyadej). După decesul fostului suveran la 13 octombrie 2016, Ziua naţională a ţării ar putea fi înlocuită cu 28 iulie, ziua de naştere a succesorului acestuia, Rama X (Maha Vajiralongkorn).

Repere geografice şi istorice

Monarhie constituţională şi cu o suprafaţă de 513.120 kmp, Thailanda este o ţară în Asia de sud-est, învecinată cu Cambodgia la est, Golful Thailandei şi Malaysia la sud, precum şi cu Marea Andaman şi Myanmar la vest.

thailanda-14

Thailanda mai este cunoscută şi ca Siam, care a fost denumirea oficială a ţării până la 23 iunie 1939, dată la care a fost schimbată în Thailanda. În 1945 i s-a dat, din nou, denumirea de Siam, dar la 11 mai 1949 a revenit la denumirea de Thailanda. Unii locuitori, în special minoritatea chineză, continuă să folosească denumirea de Siam.

Statul asiatic este împărţit în opt mari regiuni, subdivizate în 77 de provincii şi capitala la Bangkok. Fiecare provincie este împărţită în districte: în anul 2000 erau 795 de districte (Amphoe), 81 subdistricte (King Amphoe) şi 50 de districte ale Bangkokului (khet). Oraşele principale sunt Chiang Mai, Hat Yai, Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pak Kret.

Climatul este tropical şi caracterizat de musoni. Există un muson de sud-vest, ploios, cald şi înnorat de la mijlocul lunii mai până în septembrie, şi, de asemenea, un muson uscat şi rece din nord-est din noiembrie până la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este întotdeauna cald şi umed.

thailanda-17

Populaţia este reprezentată, în majoritate, de etnicii thailandezi şi laoţieni, ultimii concentraţi în regiunea nord-estică Isan, formând aproximativ o treime din populaţie. Există, de asemenea, o mare comunitate de chinezi-thailandezi care a jucat în istorie un rol economic important. Alte grupuri etnice sunt: mala, în sud, mon, khmer şi diferite triburi hill.

Aproape 95% dintre thailandezi sunt budişti de tradiţie therevada, dar în sudul ţării sunt câteva zone musulmane şi mici minorităţi creştine, existând şi câteva grupări hinduse. Limba thailandeză este limba naţională, scrisă în alfabetul propriu, dar multe dialecte etnice şi regionale se întâlnesc în zonele cu populaţie predominantă lao sau khmer.

thailanda-03

Potrivit www.mae.ro, în 1238, în partea centrală a teritoriului actual al Thailandei a fost întemeiat regatul Sukhothai, primul regat thailandez dintre statele feudale siameze întemeiate în valea fluviului Mae Nam Chao Phraya, pe fondul colapsului Imperiului Khmer. Aceste regate au fost unificate în timp de cel mai puternic dintre ele, regatul Ayutthaya (fondat în 1351). Odată cu urcarea pe tron, în 1782, a regelui Rama I (Buddha Yodfa Chulaloke), primul rege din dinastia Chakri (dinastie care domneşte şi în prezent) capitala Siam-ului a fost mutată la Bangkok (Krung Thep Mahanakhon).

În decursul secolului XIX, Thailanda a reuşit să evite soarta ţărilor vecine, care au devenit coloniile puterilor europene, însă a pierdut părţi semnificative din teritoriul său. În această perioadă, regii dinastiei Chakri, în special Rama IV (Mongkut) şi Rama V (Chulalongkorn) au încurajat modernizarea rapidă a ţării. În iunie 1932 a avut loc o lovitură de stat condusă de ofiţeri ai armatei şi civili, uniţi în cadrul primului partid politic thailandez, Khana Ratsadon (Partidul Poporului).

thailanda-04

În urma acesteia, regele Rama VII (Prajadhipok Sakdidej) a acceptat transformarea Siamului dintr-o monarhie absolută într-una constituţională. În 1939, denumirea de Siam a fost înlocuită cu cea de Thailanda. În perioada 1941-1944, Thailanda a dus o politică pro-japoneză, deşi a reuşit să evite intrarea în cel de-Al Doilea Război Mondial împotriva puterilor aliate. Cu unele intermitenţe, până în prezent, puterea a fost deţinută de guverne militare, viaţa politică fiind zguduită în această perioadă de nu mai puţin de 12 lovituri de stat.

MAE notează că actuala criză politică îşi are originea în alegerile generale din 2001 şi 2005, care au fost câştigate de partidul Thai Rak Thai (Thailandezii care iubesc spiritul Thailandei — TRT) condus de miliardarul Thaksin Shinawatra. Acesta a devenit primul premier reales în funcţie, dar a fost ulterior înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat (2006).

thailanda-02

În 2007 a fost adoptată noua Constituţie a ţării, iar la 15 decembrie 2008, într-o sesiune extraordinară a Camerei Reprezentanţilor, a fost aprobat un guvern de coaliţie format din şase partide politice, condus de Partidului Democrat. În anul 2009 şi în primăvara anului 2010, au avut loc acţiuni de protest ale simpatizanţilor fostului premier Thaksin Shinawatra („Cămăşile roşii”). În urma alegerilor din 3 iulie 2011, partidul de opoziţie Pheu Thai (Partidul pentru Thailanda, fostul TRT), condus de către Yingluck Shinawatra, sora mai mică a fostului premier Thaksin Shinawatra, a obţinut o majoritate de 265 de mandate parlamentare din totalul de 500.

Încercările guvernului Yingluck de a amenda constituţia şi de a introduce o lege a amnistierii persoanelor implicate în evenimentele politice din ultimii zece ani au fost întâmpinate cu ostilitate de opoziţie, care a recurs la ample proteste de stradă.

thailanda-15

În urma acestor proteste, guvernul a dizolvat parlamentul anunţând organizarea de alegeri anticipate pentru 2 februarie 2014. Boicotate de principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat, alegerile au fost declarate neconstituţionale la 21 martie 2014. La 7 mai 2014, premierul Yingluck Shinawatra şi alţi 9 miniştri au fost demişi de către Curtea Constituţională. La data de 20 mai 2014, armata a impus din nou legea marţială pe întreg cuprinsul ţării, iar la data de 22 mai 2014, gen.

Prayuth Chan-ocha a preluat puterea prin lovitură de stat militară. Deşi iniţial organizarea de noi alegeri democratice a fost prevăzută pentru a doua jumătate a lui 2015, ulterior regimul militar a amânat data alegerilor până la mijlocul anului 2017. La 7 august 2016, Constituţia ţării a fost amendată din nou printr-un referendum constituţional.

Thailanda este considerată drept o economie emergentă, recent industrializată. Criza economică şi financiară globală a afectat Thailanda în 2009, Produsul Intern Brut (PIB) contractându-se cu cca. 5 la sută. În 2010 economia thailandeză a înregistrat o uşoară creştere.

thailanda-01

Începând cu acelaşi an, guvernul a implementat un pachet de măsuri stimulative, de 44 miliarde USD, pe o perioadă de trei ani. În 2011, exporturile Thailandei au fost afectate de reducerea schimburilor cu Japonia, ca urmare devastărilor cauzate de cutremurul şi valul tsunami din luna martie, precum şi de instabilitatea pieţelor europene şi din SUA. Cu toate acestea, PIB-ul pe 2012 s-a situat la 366 miliarde USD, în creştere 6,5% faţă de anul precedent. PIB-ul pe 2013 a atins valoarea de 389 miliarde USD, înregistrând o creştere de 2,9%. Principalele state investitoare sunt China, Japonia, Coreea de Sud şi India.

Criza politică cu care se confruntă acest stat a afectat puternic economia, Regatul Thailandei înregistrând în al patrulea trimestru al anului 2014 o creştere de 1,7% faţă de trimestrul precedent şi de doar 0,7% faţă de perioada similară a anului 2013. Conform estimărilor, economia Regatului Thailandei ar fi crescut în 2015 cu 2,7%.

Turism

Thailanda are o cultură bogată şi multe monumente exotice şi plaje uimitoare, care atrag milioane de vizitatori în fiecare an. Potrivit www.turistik.ro, Thailanda este deseori numită „tărâmul zâmbetelor”, deoarece în această ţară există mai mulţi oameni zâmbitori decât în oricare altă parte a lumii.

thailanda-07

Capitala ţării, Bangkok, este una dintre principalele atracţii turistice. În oraş există temple şi clădiri arhitectonice deosebite, cum ar fi Grand Palace şi Wat Phra Kaeo, un complex de temple ce găzduieşte o statuie de smarald a lui Buddha. Mai sus de acestea se află Barjele Regale, decorate bogat şi folosite doar pentru procesiuni speciale pe râul Chao Phraya.

Se poate vizita, de asemenea, Wat Pho, cel mai mare templu din Bangkok şi locul în care se află Buddha Culcat, o statuie imensă, de 46 metri lungime şi 15 metri înălţime, dar şi Palatul Vmanmek, cu 18 camere, fosta reşedinţă regală de vară, reconstruită în Bangkok în anul 1900.

În nord se află Chiang Mai, al doilea oraş ca mărime al Thailandei şi un centru de excursii spre templele din regiune, triburile de deal şi Triunghiul de Aur.

thailanda-16

În acelaşi timp, se poate vizita Kanchanaburi, un loc legat de cel de-Al Doilea Război Mondial şi de forţele aliate care au fost nevoite să construiască „Calea ferată a morţii” şi Podul de peste râul Kwai. Din acest oraş se poate pleca în excursii de explorare a cascadelor şi a junglei din regiune.

thailanda-09

Fosta capitală a ţării, Ayutthaya, prezintă şi ea interes pentru turişti, plimbările pe jos printre ruinele palatelor, cu bicicleta sau pe spatele unui elefant fiind dintre cele mai căutate.

Partea de nord-est a Thailandei, mai puţin cunoscută, în special Phimai, are unul dintre cele mai importante situri istorice Khmer din această ţară, datând din secolul al XI-lea.

thailanda-08

Thailanda nu înseamnă, însă, doar plaje şi temple. Un obiectiv turistic important este Parcul Naţional Khao Sok din sudul ţării, unde pădurile tropicale acoperă stâncile de calcar străbătute de izvoare şi cascade şi unde poate fi experimentat stilul de viaţă într-o casă în copac sau o casă pe apă, confecţionată din bambus.

thailanda-13

În plus, partidele de kick-boxing thailandez, un sport tradiţional, pot fi urmărite în fiecare zi pe arenele din toată ţara. Meciurile de box thailandez sunt precedate de ceremonii specifice, acompaniate de muzică.

thailanda-10

În Thailanda se află pe lângă zecile de temple şi centre de meditaţie specializate, dar şi numeroase alte atracţii cum ar fi: drumeţiile; rafting pe râuri; caiac şi canoe în insulele de calcar din golful Phang Nga; grotele şi peşterile aflate pe jumătate sub apă; masajul tradiţional şi proprietăţile de vindecare ale plantelor; măiestria bucătarilor locali de la numeroasele şcoli de gastronomie; acvariul cu rechini din Siam Ocean World din Bangkok, etc.

Gastronomie

Situată la confluenţa Indiei, Chinei şi Oceaniei, bucătăria thailandeză reprezintă cea mai bună combinaţie a celor trei tehnici culinare şi a ingredientelor folosite de acestea. Mâncărurile abundă, în general, în usturoi şi ardei iuţi (în special varietăţile „phrik khii nuu”, care sunt nişte ardei iuţi foarte mici). Printre alte ingrediente specifice se numără sucul de lime, coriandrul şi iarba de lămâie (lemongrass), care dau gastronomiei thailandeze aromele specifice.

Bucătăria thailandeză este faimoasă pentru felul în care balansează cele cinci arome fundamentale în toate mesele şi felurile: picant, acru, dulce, sărat şi amar (opţional). Potrivit www.turistik.ro, bucătăria specifică Thailandei cuprinde de fapt specificul a patru regiuni principale ale ţării: nord, nord-est (Isan), regiunea centrală şi cea de sud.

thailanda-11

Bucătăria din fiecare regiune este influenţată de ţările învecinate acelei regiuni. Bucatele thailandeze conţin din plin ierburi aromate proaspete şi nu uscate, condimente şi sos de peşte. „Nam pla” este un sos de peşte, foarte aromat, care se întâlneşte aproape în toate felurile de mâncare. Extrem de folosită este şi pasta de crevete.

thailanda-05

Thailandezii sunt obişnuiţi să mănânce foarte mult orez, la fiecare masă chiar. Majoritatea dintre ei nu consideră sandvişurile o masă, ci doar o gustare. De asemenea, localnicii nu prea stau la masă, deoarece, mai ales copiii şi adolescenţii, mănâncă atunci când le este foame.

Dacă veţi face cunoştinţă cu un thailandez, este posibil să vă întrebe „gin khao yung” de fiecare dată când vă întâlniţi, ceea ce înseamnă „ai mâncat?” sau mai precis „ai mâncat orez?”.

thailanda-06

De altfel, orice pasionat de gastronomie a încercat mâncarea thailandeză cel puţin o dată, însă cele mai bune feluri din lume se prepară în Bangkok, capitala ţării şi una dintre cele mai cunoscute destinaţii asiatice.

Spectaculoasa capitală a Thailandei oferă o multitudine de opţiuni culinare, de la tarabe stradale şi până la restaurante de cinci stele, de la feluri tradiţionale thai şi până la mâncare japoneză, italienească, chinezească, indiană, germană sau coreeană. Cu toate acestea, restaurantele cu mâncare occidentală sunt dintre cele mai scumpe. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Amazing Thailand  , Video: youtube.com)