Aproape 360 de mineri de la exploatările de huilă Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, s-au autoblocat în subteran, în cursul nopţii şi al dimineţii de marţi, 6 decembrie, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit încă drepturile salariale cuvenite pentru luna noiembrie, plata acestora fiind întârziată cu o săptămână.
Protestul a început luni seara la Mina Paroşeni, cu minerii din schimbul 3, după care s-a extins, pe timpul nopţii şi marţi dimineaţa la Mina Uricani, cu angajaţii din schimburile 4 şi 1, a precizat preşedintele Sindicatului „Huila”, de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Laszlo Domokos.
„În total, la cele două mine de cărbune protestează în subteran un număr de 357 de mineri din schimburile 1, 3 şi 4. Cu toţii sunt nemulţumiţi de faptul că nu am primit încă avansul la salariul pe luna noiembrie„, a explicat liderul sindical.
Potrivit acestuia, situaţia de criză este generată de faptul că în conturile SNIMVJ nu au fost viraţi încă banii pentru cărbunele livrat Complexului Energetic Hunedoara, fapt pentru care nu au existat sumele necesare pentru plata salariilor.
O delegaţie a minerilor de la exploatările Paroşeni şi Uricani se va întâlni în cursul dimineţii de marţi cu directorul general al SNIMVJ, Aurel Anghel, în încercarea de a găsi o soluţie convenabilă pentru achitarea drepturilor salariale restante.
Preşedintele Sindicatului „Huila” a mai spus că va solicita şi intervenţia Ministerului Energiei în soluţionarea acestui protest, astfel încât să fie stabilit şi garantat un grafic de eşalonare la plată pentru cărbunele livrat CEH de către SNIMVJ, inclusiv pentru lunile decembrie 2016 şi ianuarie 2017.
„Măcar drepturile salariale să le putem acoperi, deoarece este puţin probabil că vom putea accesa subvenţia pentru minerit pentru anul viitor, în lipsa unui buget de venituri şi cheltuieli finalizat şi aprobat pentru anul 2017”, a arătat Domokos.
Liderul sindical a mai spus că starea de tensiune în rândurile minerilor este în creştere, mai ales că aceştia se confruntă şi cu probleme legate de asigurarea echipamentelor şi materialelor de lucru.
„Oamenii sunt nemulţumiţi. Sunt probleme care vin din urmă. Este o situaţie de conflict greu de gestionat pentru că sunt şi probleme legate de lipsa materialelor. De aceea, cerem o garanţie că banii ne vor fi asiguraţi”, a menţionat liderul sindical.
SNIMVJ are peste 880 de angajaţi şi este formată din minele Paroşeni, Uricani şi Petrila. Toate acestea sunt cuprinse în programul de închidere a exploatărilor miniere din Valea Jiului, la mina Petrila extragerea cărbunelui din subteran fiind deja oprită.(Text: Agerpres, Foto: lerablog.org)