Agricultură ecologică în deşerturile din Wadi Rum

Wadi Rum-01

Valea Wadi Rum din sudul Iordaniei, în apropiere de graniţa cu Arabia Saudită, are un peisaj atât de ciudat încât este poreclită „Valea Lunii”.

Munţii de granit şi gresie cresc lângă văi pline cu nisip roşu. O serie de chei înguste, arcade naturale, stânci falnice, rampe, alunecări de teren masive şi caverne zac împrăştiate pe o suprafaţă de 720 kilometri pătraţi.

Wadi Rum-02

Zona este în mod natural aridă, are precipitaţii anuale puţine şi oferă numai sporadic suport pentru vegetaţie. Este surprinzător că, deşi nimic nu poate creşte pe pământul copt de soare, regiunile deşertice din Israel şi Iordania au făcut, de ani de zile, obiectul a numeroase proiecte agricole.

Wadi Rum-03

Recent, beduinii care trăiesc în regiunea Wadi Rum s-au implicat în proiecte agricole unice, care încep să devină de succes.

Deşertul Wadi Rum din Iordania se întâmplă să fie locul celei mai mari ferme agricole mixte – Ferma Rum. Rum a fost înfiinţată în anul 1986, în mijlocul deşertului Wadi Rum, pe 2.000 de hectare de teren. Deşi se pare că alegerea acestui loc este ciudată, lucrurile încep să aibă sens când aflăm că sub deşertul Wadi Rum se află un acvifer mare, care se întinde şi sub sub munţii de frontieră, până departe în Arabia Saudită.

Wadi Rum-04

De fapt, o mare parte din alimentarea cu apă a acestei naţiuni deşertice depinde de această sursă unică de apă.

Rom Farm este specializată în cultivarea produselor vegetale în câmp deschis, cereale şi furaje, inclusiv vinete, varză, smochine şi rodii, cartofi, dovlecei, roşii şi alte legume. Culturile din Ferma Organică Rum sunt crescute folosindu-se tehnici speciale de irigare şi o metodă de cultivare despre care se spune că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri, de popoare cum ar fi egiptenii antici şi nabateenii.

Wadi Rum-05

Apa este extrasă din acviferul subteran, de la 30-400 de metri adâncime, şi irigă domenii circulare de 78 de hectare, folosindu-se o rampă pivotantă cu duze de irigare. „Tuneluri de plastic” speciale sunt folosite pentru a ajuta la conservarea apei şi pentru a combate temperaturile extreme din deşert.

Wadi Rum-06

Wadi Rum-07

Tehnicile companiei au atâta succes, încât de la această fermă provine acum o mare parte din alimentele Iordaniei, după ce sunt transportate sute de kilometri prin deşert, cu camioanele, în capitala Amman şi în alte localităţi. (Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto:  yannarthusbertrand2.org, arabglot.com,dairyspecialistinrussia.blogspot.in)