Jamaica: cultură, turism şi gastronomie

Jamaica-05

Jamaica sărbătoreşte la 6 august Ziua naţională. La această dată, în 1962, Jamaica îşi proclama independenţa de stat în cadrul Commonwealth-ului.

Situată între America Centrală şi America de Sud (Arhipelagul Antilelor Mari), Jamaica are un relief constituit în cea mai mare parte dintr-un podiş calcaros, mărginit de culmi muntoase în nord şi est (altitudinea maximă: 2.256 m — vf. Blue Mountain) şi de câmpii litorale în sud şi vest.

Istorie şi cultură

Locuită în vechime de indieni arawaki, a fost descoperită de Cristofor Columb la 5 mai 1494. În secolul al XVI-lea, Spania a început colonizarea insulei aducând sclavi negri din Africa pentru munca pe plantaţiile de zahăr. Din 1665 a devenit posesiune engleză.

Jamaica-07

În 1944, Jamaica a adoptat prima constituţie, iar în 1953 şi-a câştigat autonomia. Din ianuarie 1958, Jamaica a făcut parte din Federaţia Indiilor de Vest, componentă a Imperiului britanic. În urma referendumului din septembrie 1961, statul a ieşit din Federaţie, iar la 6 august 1962 a devenit independent.

Jamaica este una dintre cele mai mari insule din Caraibe, iar muzica reggae şi cântăreţul Bob Marley sunt sinonime cu Jamaica. În centrul istoric Kingston, piaţetele georgiene şi vilele elegante sunt învăluite în ritmuri „soca” şi jazz. Patrimoniul muzical şi originile africane ale Jamaicăi sunt sărbătorite de Tuff Gong şi Muzeul ”Bob Marley”.

Jamaica-02

Capitala statului este Kingston, centrul politic, cultural şi economic al insulei, şi are o populaţie de 587.000 de locuitori (2014), potrivit publicaţiei online The World Factbook. Oraşul a fost fondat în 1692, în urma distrugerii oraşului Port Royal de un cutremur. A devenit curând centrul comercial al Jamaicăi, fiind declarat capitală politică în 1872.

Oraşul-port este situat în zona de sud-est a insulei, mărginit de faimoşii Blue Mountains, fiind cel de-al şaptelea cel mai mare port natural din lume şi impresionează simultan prin dimensiune, zgomot şi trafic.

Beneficiind de avantajele unui port natural, Kingston a fost, încă din perioada colonială, unul dintre porturile de referinţă din Caraibe. Și astăzi, oraşul, cu bisericile, grădinile botanice, plantaţiile de trestie de zahăr şi grădinile tematice, mai păstrează trecerea colonizatorilor.

Jamaica-10

Kingston găzduieşte câteva muzee, printre care Devon House, Galeriile Naţionale, Muzeul Arak, iar fanii Bob Marley pot vizita muzeul dedicat legendarului cântăreţ. Kingston este locul unde se află principalul campus al Universităţii Indiilor de Vest, unde se află cele mai multe şi importante facultăţi ale Universităţii, potrivit www.turism-360.ro.

Tot aici se află grădinile botanice Castleton Botanical Gardens, Hope Botanical Gardens şi Parcul Caymanas. În port, se poate vizita Fortul Charles, una dintre principalele fortificaţii ce au apărat Jamaica de invadatori.

Bellefield Great House atrage atenţia prin grădinile tropicale, aerul antic care te transpune în timp. Bloomfield Great House este o plantaţie de cafea veche de 200 de ani, multe dintre casele de acolo fiind construite înainte de apariţia oraşului Mandeville, în 1838. A fost renovată în 1997 de o familie jamaicană.

Jamaica-06

O altă atracţie istorică este Greenwood Great House, veche de 200 de ani, care a aparţinut poetei engleze Elizabeth Barrett-Browning. Construită într-o epocă a eleganţei, Greenwood păstrează atmosfera secolului al XIX-lea, precizează site-ul www.visitjamaica.com.

Muzica reggae este emblematică pentru Jamaica. Muzeul dedicat superstarului muzicii reggae Bob Marley este amenajat chiar în studioul în care artistul a înregistrat cele mai multe dintre celebrele sale cântece.

Jamaica-09

Între dansurile tradiţionale se află Mento, un ”precursor” al genurilor ska şi reggae. În general se bazează pe instrumente acustice. Jamaicanii dansează în aproape toate ocaziile — dansuri de război, evenimente culturale, întâlniri sociale, evenimente formale. Dansul jamaican a evoluat de-a lungul timpului, păstrând influenţe europene şi africane. De la celebrul ”jonkonnu”, care de dansa în perioada Crăciunului, până la ritmurile bruckins, ska, precizează site-ul www.visitjamaica.com.

Turism şi gastronomie

Majoritatea turiştilor care vizitează Jamaica ajung, prima dată, la Montego Bay, localitatea situată în nord-vestul insulei şi, totodată, locul în care se găsesc atât cel mai mare aeroport, cât şi cel mai mare port, destinaţia preferată a vaselor de croazieră. Montego Bay este localitatea cu cea mai mare experienţă în turism, acesta luând avânt încă din 1924, şi reprezintă una dintre cele mai populare atracţii turistice ale Jamaicăi.

Jamaica-01

De la magazinele dedicate lui Bob Marley şi de la turul special dedicat marelui artist, la plimbările cu pluta de bambus pe râurile liniştite ale insulei, la excursiile tematice în care se pot vizita plantaţiile de cafea, bananieri sau trestie de zahăr, la plajele însorite şi vasele destinate pescuitului sportiv şi până la terenurile de golf, de hipism şi spaţiile de o frumuseţe unică destinată scuba-diving-ului, toate reprezintă ingredientele unei vacanţe de vis.

Oraşul Negril este una dintre cele mai apreciate staţiuni turistice din Jamaica. Principala atracţie a staţiunii este plaja lungă de aproape 12 kilometri, care se întinde de la Bloody Bay (locul denumit astfel încă din secolul al XVI-lea, din timpul în care balenierele îşi spălau calele şi tranşau uriaşele cetacee, chiar în acest colţ al plajei) şi până la farul Negril, un veritabil monument cu aer colonialist.

Bob-Marley

Mâncarea jamaicană este foarte bogată în condimente picante, care reprezintă şi principalul export al ţării. Pe lângă ardeiul iute se mai folosesc ghimbir, nucşoară şi piper. Rădăcina de cassava este foarte răspândită pe insulă. „Bammy” este o vafă ca o pâine prăjită, făcută din cassava. „Ackee” este fructul naţional şi dacă nu este preparat cu grijă poate fi otrăvitor. Ackee şi peşte sărat este o gustare populară sau o masă obişnuită la micul dejun.

Jamaica-08

Afumarea este o metodă foarte răspândită pentru a păstra carnea împreună cu sucul şi aromele sale. Carnea se pune mai întâi la marinat într-un amestec condimentat, apoi se afumă. La cină, de obicei se mănâncă mazăre şi orez cu carne de pui sau porc. Alte mâncăruri tradiţionale sunt carnea de capră preparată cu curry, un gen de găluşte prăjite, peştele sărat, fructele de mare — grămezi de crevete crocante şi condimentate, crabi, scoici uriaşe, se arată pe site-ul www.visitjamaica.com.

Jamaica-03

Băutura tradiţională este romul, distilat din trestie de zahăr, existând plantaţii de trestie de zahăr aici încă din secolul al XVII-lea. Romul este o parte din istoria Jamaicăi, fiind preparat în diferite sortimente — de la light la gold, folosit în general la cocktail-uri, până la cel negru, premium.

Jamaica-04

Una dintre celebrele băuturi pe bază de rom este Daiquiri, preparat din rom light, suc de lime, sirop de zahăr şi servit cu multă gheaţă. De asemenea, faimoasa bere jamaicană Red Stripe este produsă şi consumată pe scară largă. Pentru prima dată produsă în 1938, într-o instalaţie inventată de Paul H. Cottler şi Bill Martindale, berea Red Stripe este acum fabricată în Kingston. Mai există şi băuturi ca Red Stripe Light, Dragon Stout şi Malta, precizează site-ul amintit. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Visit Jamaica, facebook.com/ Bob Marley)