Povila de Bârgău – magiun de prune fără conservanţi

povila-bargau2

Povila de Bârgău este magiunul de prune produs pe Valea Bârgăului din judeţul Bistriţa-Năsăud, care are un termen de valabilitate de invidiat – de minimum doi ani, fără ca în prepararea acestuia să se folosească zahăr sau conservanţi.

Povila de Bârgău este produsă exclusiv din prune bistriţene – unul dintre soiurile cele mai apreciate, datorită miezului cărnos, aromat şi dulce. Prunele coapte, odată culese, se spală bine, se scot sâmburii, iar apoi se aşază în cazane de alamă şi se pun la fiert. Simplu, fără să fie mărunţite, fără să se adauge îndulcitori.

După ce se atinge consistenţa dorită, magiunul de prune este turnat fie în oale de lut, fie în borcane şi este unul dintre produsele pe care gospodinele îl păstrează în cămară, fără să se altereze, mult timp. Nu curge, poate fi servit la micul dejun sau folosit în compoziţia unor prăjituri.

Povila de Bârgău a fost atestată ca produs tradiţional în luna august a anului 2013, fiind fabricată de către Asociaţia AFI ProFamilia din Bistriţa, la întreprinderea socială deschisă în baza unui proiect cu fonduri europene, în comuna Bistriţa Bârgăului.

povila-bargau1

Magiunul cu prune de pe Valea Bârgăului a fost promovat, apoi, la târgurile de produse tradiţionale la care asociaţia bistriţeană s-a prezentat şi, astfel, s-au vândut şi primele borcane cu povilă de Bârgău.

Preşedintele Asociaţiei AFI ProFamilia Bistriţa, Doina Monda, spune că, deocamdată, cantitatea de magiun produsă este una limitată, având în vedere că fondurile pentru achiziţionarea de fructe sunt reduse, însă speră ca acest lucru să se schimbe odată cu implementarea unui nou proiect, care ar putea asigura locuri de muncă pentru mai multe femei de pe Valea Bârgăului. (Text: Agerpres, Foto: adevarul.ro)