Mâncare după reţetele romanilor de la Porolissum pentru angajaţi „Michelin”

mancare-romana-01

Cei 800 de angajaţi din Zalău ai unei cunoscute companii internaţionale au fost serviţi joi, 19 martie 2015, la masa de prânz, cu mâncăruri pregătite după reţetele romanilor ce au populat acum 2.000 de ani Castrul de la Porolissum, situat în apropierea municipiului.
Supă de perişoare cu mentă şi tocană de carne de porc „ostia” cu linte, alături de „panis militaris” – pâinea soldaţilor romani, au fost felurile principale de mâncare romană ce au fost preparate de firma de catering ce serveşte zilnic masa de prânz pentru angajaţii celor două fabrici a producătorului de anvelope „Michelin” de pe platforma industrială din Zalău, toate preparatele fiind realizate sub atenta supervizare a maestrului bucătar Mircea Groza, un bun cunoscător al bucătăriei de acum două milenii.

mancare-romana-02

„Trebuie mereu să ne surprindem clientul. Nu e ca şi la restaurant, unde clienţii sunt alţii în fiecare zi şi nu există riscul să intri în monotonie. În schimb, la noi sunt tot aceeaşi clienţi şi trebuie să-i surprindem din când în când cu ceva. Fiind vorba de o companie franceză, nu uităm să sărbătorim ziua naţională a Franţei, de exemplu. Cunoscând priceperea lui Mircea Groza în ceea ce priveşte tradiţia şi având în vedere castrul roman de la Moigrad, de lângă Zalău, am încercat să combinăm o tematică între cultura locală şi tradiţia gastronomică locală”, a declarat Angelica Gherasim, managerul regional al firmei de catering.

Pentru ca angajaţii companiei să intre mai bine în tematica propusă prin mâncarea romană, la cantina unde servesc masa au fost prezenţi şi doi „soldaţi romani”, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în vreme ce bucătarul Mircea Groza a purtat straie dacice.

mancare-romana-03

Sean Parry, directorul Michelin Romania – platforma industrială Zalău, a apreciat la rândul său evenimentul culinar, declarându-se încântat şi de mâncărurile româneşti.

„Sunt în România de câteva luni. Este o ţară foarte interesantă. Istoria ei este foarte interesantă şi astăzi stau chiar lângă doi romani şi un dac. Bucătăria din România, mâncărurile sunt excelente. Soţia mea este din Franţa şi este şi ea de acord că e excelentă. Am avut mai multe evenimente la cantina unde servim masa, nu doar acesta, cu preparate diferite, ceea ce este foarte bine. Încercăm un meniu variat pentru angajaţii noştri şi eu personal sunt foarte mulţumit cu mâncarea de aici”, a afirmat Sean Parry. (Text: Agerpres, Foto: voceatransilvaniei.ro, agerpres.ro)