Galeria Trăsurilor de la Palatul Versailles

trasura-Versailles-01

Palatul Versailles a redeschis, începând cu 10 mai, Galeria Trăsurilor situată în fostele grajduri regale, „Grande Ecurie du roi”, după mai mulţi ani de renovare.

Expoziţia găzduieşte una dintre cele mai importante mijloace de transport de acest tip din Europa, ilustrând fastul curţii regale franceze de-a lungul diferitelor epoci, relatează EFE.

Galeria a fost închisă în anul 2007 pentru realizarea unor lucrări de restaurare. Un număr de 12 trăsuri de gală, datând din epoca Imperiului şi a Restauraţiei, formează partea vizibilă a exponatelor permanente a Galeriei care include şi sute de ornamente şi harnaşamente.

trasura-Versailles-03

În diferitele vitrine este expus ceea ce a mai rămas din Vechiul Regim şi a fost cruţat de Revoluţie, începând cu anul 1665 în timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea şi până la primele trăsuri moderne din Franţa. Este vorba de mici atelaje construite între 1785 şi 1789 pentru moştenitorii (delfinii) casei regale franceze şi de aşa-numite ‘chaise a porteurs’, din perioada 1720 — 1730.

trasura-Versailles-02

Expoziţia este completată de şase sănii fastuoase şi de macheta unei trăsuri construite pentru Ludovic al XV-lea, la mijlocul secolului al XVIII-lea, de bijutierul regelui, Chobert. Lipsesc totuşi o mulţime de trăsuri de lux folosite pentru transportul regelui şi a curţii sale până în 1789, când au fost distruse sau vândute în epoca Revoluţiei.

Galeria Trăsurilor găzduieşte numeroase capodopere realizate de cei mai mari artişti ai epocii. În afară de trăsuri, sau „chaises a porteur”, sunt expuse şi berline celebre, precum caleaşca comandată pentru ceremonia de căsătorie a lui Napoleon I, trăsurile folosite la cortegiul funerar al lui Charles X sau impresionanta trăsură funerară a regelui Ludovic al XVIII-lea.

trasura-Versailles-04

Restaurată în întregime, Galeria Trăsurilor se întinde pe o suprafaţă de 1000 m2. Muzeografia şi jocurile de lumini pun în valoare aceste capodopere realizate din lemn şi bronz aurit, respectând arhitectura şi spiritul vremurilor. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Chateau de Versailles/ EPV)