Cântăreaţa Nico a împlinit 45 de ani

Nico

Nico (Nicoleta Matei) s-a născut la 1 februarie 1970. În anul 1990 a absolvit „Şcoala Populară de Artă”, la clasa profesorului Corneliu Irimia, iar începând cu anul 1996 a participat la diverse concursuri naţionale, obţinând numeroase premii.

Din anul 1996 este angajata Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploieşti, fiind rapid apreciată prin premiul pentru „Cea mai bună solistă vocală a Festivalului Naţional al teatrelor de estradă de la Constanţa”, distincţie pe care o obţine patru ani consecutiv (1996, 1997, 1998, 1999).

Prima apariţie în televiziune a avut loc în anul 1998, alături de Horia Brenciu, în cadrul emisiunii „Sarabanda”, iar în 1999 participă la Festivalul Mamaia, secţiunea Creaţie, cu piesa „Şi dacă viaţa mea”, compusă de Viorel Gavrilă şi obţine Locul II. Debutul pe scena muzicii are loc în anul 2001, când interpretează refrenul piesei „Cine e cu noi”, lansată de B.U.G. Mafia.

În 2003 lansează albumul hip-hop/R&B „Gând pentru ei”, cel mai bine vândut album semnat Nico, pentru care a colaborat cu Laurenţiu Matei, Don Baxter, Puya şi Cabron. Urmează numeroase colaborări cu artişti hip-hop, printre care Puya şi trupa Codu’ Penal.
În 2003 reprezintă România în finala Concursului Internaţional „Cerbul de Aur”, cu piesele „Heaven Knows” şi „Rămâi cu bine”, obţinând locul II. În 2004 a obţinut marele premiu al Festivalului „Discovery Fest” din Varna, Bulgaria, marele premiu şi Trofeul „Vocea Asiei” (Kazahstan), locul II la secţiunea „Creaţie” în cadrul Festivalului „Mamaia”.

În 2005, lansează albumul „Aşa cum vrei”, iar în 2007 lansează albumul „Cast Away”.

Nico împreună cu Vlad Miriţă reprezintă România în Finala Eurovision 2008 de la Belgrad, Serbia. Piesa „Pe o margine de lume” obţine premiul pentru „Cel mai bun cântec” din concurs, distincţie oferită de membrii juriului de specialitate prezenţi la Belgrad. De asemenea, „Pe o margine de lume” primeşte premiul pentru „Cel mai bun cântec pop al anului” la Gala decernării Premiilor Radio România Actualităţi 2009.

Piesa „Love Mail”, lansată în primăvara anului 2009, dă şi titlul celui mai recent material discografic din cariera solistei, albumul „Love Mail”, lansat în primăvara anului 2010. Nico reprezintă România la „The International Competition Of Istanbul Songs” (2010), câştigând trofeul festivalului.

La Premiile Radio România Actualităţi 2011, Nico a fost desemnată câştigătoarea categoriei „Cea mai bună interpretă a anului. Tot în 2011, Nico lansează piesa „Mai dă-mi o şansă”, votată „Piesa Anului 2011” la Top Românesc Radio România Actualităţi.

Nico este invitată pe albumul „Beautiful Jazz Duets” lansat de Direcţia 5, cu care înregistrează piesa „Îmi amintesc”. La Gala de decernare a premiilor Radio România Actualităţi 2012, Nico a câştigat categoriile „Cea mai bună piesă pop a anului” pentru „Mai dă-mi o şansă” şi „Cea mai bună interpretă a anului”.

În 2012, a colaborat cu Vanotek şi Kristina (Ex Impact) pentru piesa „Sweetie”, iar în noiembrie acelaşi an, a revenit cu un nou single intitulat „100 De Zile”. Un an mai târziu, în noiembrie 2013, lansează single-ul „9”, unde colaborează cu F. Charm. Nico este căsătorită cu compozitorul Laurenţiu Matei şi este mama unei fete. (Text: Agerpres, Foto: feminis.ro, Video: youtube.com)