Candelabrul de la Muzeul „Victoria şi Albert”

candelabru1

Un candelabru magnific atârnă sub cupola de la intrarea principală în Muzeul „Victoria şi Albert” (Victoria and Albert Museum) din Londra, cel mai mare muzeu de arte decorative şi design din lume.

Explozia de sticlă albastră, verde şi galbenă pare un fel de organism viu – poate un calmar uriaş cu tentacule zbătându-se, o marcă caracteristică a realizatorului ei, sculptorul american Dale Chihuly, care a realizat sculpturi similare şi pentru alte locuri. Însă candelabrul din Piaţa Scotts este, de departe, lucrarea lui cea mai uşor de recunoscut.

candelabru2

Candelabrul a fost instalat aici în anul 1999, moment la care era mult mai modest. Dar Chihuly a decis că trebuia să fie mai mare şi l-a extins în aşa fel încât să umple acum rotonda centrală de la intrarea în muzeu.

candelabru3

Deşi este prezentat ca un candelabru, din punct de vedere tehnic este o sculptură agăţată, deoarece nu iluminează de la sine.

În mod normal, fluxuri de lumină exterioară sunt îndreptate spre această construcţie pentru a o ilumina, iar numai ocazional au fost montate lumini pe această piesă. În cea mai mare parte a zilei, lumina naturală străluceşte pe partea inferioară a structurii de sticlă, creând o interacţiune suplimentară a luminii.

candelabru4

Candelabrul are 27 de metri înălţime şi 12 metri în diametru şi este confecţionat din sticlă suflată. A fost creat din sticlă albastră, verde şi galbenă şi este compus dintr-un amestec de tentacule turbionare şi cu vârfuri ascuţite proeminente, care se extind spre exterior din toate părţile.

candelabru5

Extremităţile de sus şi de jos sunt compuse din forme mai rotunjite, iar mijlocul este dat de o formă rotunjită mai mică. Partea de sus se extinde mai mult în diametru, fiind realizată în principal din sticlă de culoare albastru deschis, care apoi se dezvoltă în nuanţe de galben şi verde pe măsură ce ochiul privitorului se deplasează în jos.

candelabru6

Obiecte din sticlă realizate de Dale Chihuly pot fi găsite în mai mult de 200 de colecţii muzeale din întreaga lume.

candelabru7

Printre creaţiile sale cele mai cunoscute se numără Cilindri şi Coşuri, din anii 1970; Forme Marine, Macchia, Veneţieni, şi Perşi din anii 1980; Niijima Floats şi Candelabre din anii 1990; Fiori din anii 2000.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Nick Ansell/PA Wire)