Bărbaţii au probleme cu memoria mai devreme decât femeile

memorieBărbaţii de peste 40 de ani au probleme cu memoria mai mari decât femeile de aceeaşi vârstă, susţine un studiu realizat de oameni de ştiinţă americani şi citat de The Daily Telegraph.

Rezultatele cercetării au indicat că, deşi hipocampul – zona cerebrală responsabilă de procesul de memorare – începe în mod normal să scadă în volum, la ambele sexe, începând cu vârsta de 30 de ani, la bărbaţi această diminuare tinde să aibă loc mai rapid.

Potrivit doctorului Clifford Jack Jr. de la Clinica şi Fundaţia Mayo din Minnesota, este neclar de ce la femei această diminuare a hipocampului are loc mai încet, dar explicaţia ar putea avea legătură cu faptul că estrogenii (secretaţi în cantităţi semnificativ mai mari la femei) le protejează acestora creierul până la o vârstă mai înaintată.

Studiul – realizat pe 1.246 persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 95 de ani – a indicat totodată că problemele de memorie sunt resimţite de către toate persoanele care au ajuns la jumătatea vieţii şi că prezenţa acestora nu trebuie să îi îngrijoreze automat, ca prevestind demenţa.

La fel ca alte studii anterioare, noua cercetare a constatat că bărbaţii au obţinut în medie scoruri mai mici decât femeile la testele cognitive chiar şi în perioada adolescenţei şi că femeile au tendinţa să îşi menţină avantajul în acest domeniu până când ajung la menopauză sau la peste 50 de ani. (Text: Agerpres, Foto: medicaldaily.com)