Pisica din rasa Chartreux, jucăuşă şi la bătrâneţe

pisica-chartreux-02

Pisicile Chartreux fac parte dintre cele mai vechi rase de pisici din lume şi se remarcă prin blana fină, mătăsoasă, de culoare gri-albăstruie, ochii de culoare galben-chihlimbar şi „zâmbetul” afişat, ca şi prin graţie şi eleganţă. Inteligente şi jucăuşe, vânători ageri, aceste pisici pot fi dresate uşor.

Se ataşează mult de stăpâni (în general având preferinţă pentru unul dintre membrii familiei), se comportă bine cu copiii, precum şi cu alte animale de casă, nefiind agresive.

pisica-chartreux-01

Originea strămoşilor acestor pisici pare să fie undeva în munţii Siriei. Prezenţa lor a fost semnalată încă din secolul XIV în Franţa, fiind crescute de călugării de la mânăstirea La Grand Chartreuse.

Pisica Chartreux are un corp robust, musculos. Capul este mare, lat, de formă rotunjită, ochii sunt rotunzi, iar botul micuţ are nişte perniţe înguste creând aspectul de „zâmbet” al pisicii. Blana are un substrat dens care îi conferă rezistenţă.

pisica-chartreux-04

Masculii pot ajunge la o greutate de până la 7 kg, în timp ce femelele, cu o statură mult mai graţioasă, pot ajunge până la cca 4 kg. În ceea ce priveşte temperamentul, pisicile Chartreux sunt de obicei tăcute, ascultătoare, atente la tot ce se întâmplă în jurul lor. Însă chiar ajunse la maturitate îşi vor păstra toată viaţa tendinţa de a se juca.

Se adaptează bine la viaţa de apartament, sunt, în general, sănătoase şi fac faţă destul de bine unor călătorii mai lungi. Sunt recomandate şi pentru persoanele alergice la păr de pisică, deoarece lasă puţin păr şi nu năpârlesc des. În caz că este lăsată mai multe ore singură în casă pisica Chartreux va sta liniştită, „gânditoare”, fără să provoace stricăciuni.

pisica-chartreux-03

Trebuie reţinut faptul că, fiind destul de gurmandă, pisica Chartreux are tendinţa la îngrăşare, ca atare trebuie acordată atenţie dietei, mai ales la exemplarele mai vârstnice. Pot avea, de asemenea, probleme cu dinţii, ca urmare este bine să li se asigure controlul şi igiena dentară.

Femela poate da naştere la patru până la şase pui. Speranţa de viaţă a pisicilor aparţinând acestei rase este de 10-15 ani. (Text: Agerpres, Foto:wikichat.fr, gatosmania.com, dims.vetstreet.com, bluecatfarm.com, Video: youtube.com)