Tastatură care se poartă pe degete

tap strap

Un producător britanic de softuri şi articole informatice a conceput un obiect conectat care traduce gesturile degetelor în apăsări pe tastatură. Obiectul seamănă cu o rozetă de apărare a pumnului, însă cuprinde şi degetul mare.

Ca şi modelul, serveşte la bătut, dar nu oameni, ci pe tastatura unui calculator, în lipsa acestuia, scriu scienceetavenir.fr, igen.fr şi cnetfrance.fr.

Numit Tap Strap şi conceput de firma britanică de produse informatice Tap Systems, aparatul, fabricat dintr-un material flexibil, are încorporaţi captatori de mişcare ce analizează şi recunosc mişcări ale degetelor. Altfel spus, exercitat pe o suprafaţă oarecare (masă, birou, un obiect de mobilier şi chiar propriul corp), gestul de a apăsa pe tastele claviaturii permite trimiterea textului pe smartphone, tabletă sau calculator, Tap Strap conectându-se la terminalele cu conexiune Bluetooth.

Sistemul se declanşează printr-o triplă bătaie cu degetul mare, însă utilizatorul trebuie să înveţe în mod real aparatul ce mişcări ale degetelor corespund apăsărilor pe anumite taste sau comenzi (o aplicaţie pentru iOS este consacrată acestei faze de pregătire). Fiecărei apăsări îi corespunde un caracter sau o comandă. Producătorul a pus la punct un soft mnemonic, TapGenius, care permite cunoaşterea şi folosirea aparatului într-o oră. Tehnologia se adaptează tuturor limbilor.

Adevărata dificultate constă însă în utilizarea dispozitivului, Tap Strap urmând să pună la încercare memoria utilizatorilor. Trebuie ştiute pe de rost toate gesturile stabilite. Cum alfabetul conţine 26 de litere, este necesar să se memoreze 26 de gesturi (fără caracterele speciale şi semnele de punctuaţie).

Destinată în prezent doar unor utilizatori din regiunea San Francisco, acest accesoriu urmează să fie comercializat până la sfârşitul anului 2016 cu preţul de 119 dolari (circa 106 euro). (Text: Agerpres, Foto; gizmag.com)