Sute de bucătari amatori şi mii de spectatori, la tradiţionalul Festival al Cartofului

Festivalul cartofului-01

Sute de bucătari amatori, de la aleşi locali şi şefi de instituţii, până la sportivi profesionişti şi bancheri, au participat, sâmbătă, 6 august, la Miercurea Ciuc, la tradiţionalul ”Festival al cartofului”, inclus în programul Zilelor municipiului, eveniment care a atras mii de spectatori.

Încă de dimineaţă, Parcul Central din Miercurea Ciuc s-a transformat într-o veritabilă bucătărie în aer liber, cu zeci de ceaune în care au fiert la foc mic preparate în care ingredientul vedetă a fost cartoful.

Participarea a fost una record, nu mai puţin de 60 de echipe întrecându-se în competiţia gustului şi a bunei dispoziţii. Bucătarii amatori au încercat să fie cât mai creativi, să folosească ingrediente naturale şi secrete bine păstrate, pe care au acceptat să le dezvăluie, dar numai pe jumătate.

Bucatele pregătite au fost cu precădere gulaşurile sau tocăniţele din cartofi, îmbunătăţite cu condimente dintre cele mai diverse.

Festivalul cartofului-02

Una dintre echipele care se remarcă în fiecare an, pentru că poartă nume inedit, este cea a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita — ”Game of potatoes”, cu trimitere la celebrul serial ”Game of Thrones”.

”Ne numim ‘Game of potatoes’, analogie după celebrul serial ‘Game of Thrones’. Şi asta pentru că ne aflăm la un festival cartofului, unde se găteşte şi se mănâncă şi nu putem să ne numim ‘Jocurile foamei’, deci, în consecinţă, ne-am numit ‘Jocurile cartofului’. Noi suntem la sezonul XVI, nu la sezonul VI, ca în celebrul serial, iar deviza noastră este ‘oţi cartofii trebuie să fiarbă’, a declarat  şeful AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu.

Nu departe de cartierul general al echipei ‘Game of potatoes’ s-a aflat echipa ‘Phoenix’, care se numără printre cele mai vechi participante la Festivalul cartofului şi care este compusă din prieteni buni, care iubesc muzica de calitate.

Consilierul judeţean Ioan Proca, tatăl a doi dintre componenţii trupei rock ‘Robin and the Backstabbers’, a spus că echipa ‘Phoenix’ pregăteşte un ”gulaş pe cinste”, gătit româneşte cu ingrediente ungureşti, în care se pune şi foarte multă voie bună.

”Noi aici pregătim un gulaş pe cinste. Sunt foarte bucuros că am ajuns titular în echipă. Am adus un secret mare, al bucătarului, pe care vi-l dezvălui, totuşi: este gulaşul făcut româneşte cu ingrediente ungureşti. Facem totul cu mare dragoste şi mare pricepere. Şi dacă ar fi să parafrazăm o formaţie cunoscută în ţara asta, în loc de ‘panică şi voie bună’ (nr: versuri dintr-o piesa a formaţiei Robin and the Backstabbers), zicem: ‘Gulaş, cartofi şi voie bună, ne stă bine împreună”’, a mai spus Proca.

Echipa UDMR Ciuc a venit cu o reţetă inedită, respectiv ”chips and fish secuiesc”, pregătit într-un ceaun transformat într-o ”friteuza secuiască”.

Festivalul cartofului-03

Liderul UDMR Ciuc, Borboly Csaba, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a mărturisit că se folosesc doar produse din zona Ciuc, respectiv cartofi, păstrăvi sau produse lactate, dar şi un pic de suflet secuiesc, pentru cei 300 de oameni care sunt aşteptaţi să guste din preparatul inedit.

”Venim cu o inovaţie şi cred că ‘fish and chipsul secuiesc’ e mai bun decât cel din Londra”, a declarat Borboly Csaba.

Şi cunoscutul caricaturist Para Istvan din Miercurea Ciuc a participat la festival, fiind pregătit să surprindă momente deosebite. El a recunoscut că ”gătitul şi caricatura se îmbină de minune, pentru că atât mâncatul cât şi râsul sunt două lucruri importante pentru om”.

O echipă participantă la concurs a gătit ”gulaş vrăjitoresc”, în care au fost puse ingrediente de alungat vampiri şi s-au folosit diverse ”vrăjitorii” pentru ca gustul să fie delicios, iar o alta, aparţinând unei firme de transport, a decis să le arate spectatorilor ce gust are ”gulaşul pentru şoferi de autocamion”, pe care aceştia îl gătesc în week-end, în parcările din toată Europa.

În premieră la Festivalul cartofului a participat şi echipa Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, care şi-a întâmpinat oaspeţii cu o ”soluţie alcoolică, cu zaharoză şi cu extracte vegetale”, în fapt o afinată pusă în pahare dintr-un perfuzor.

Managerul spitalului, dr. Demeter Ferenc, a explicat că echipa pregăteşte o ”tocană de cartofi cu o componentă secretă, cu efecte afrodisiace”, motiv pentru care poate fi gustată doar de cei care au împlinit 18 ani.

”Reţeta este făcută pentru homo hargitensis, dedicată celor de la 18 la 118 ani. Spunem peste 18 ani pentru că are o componentă specială afrodisiacă, adică ‘componenţi vegetali naturali aphrodisiaci (non-toxici)’, iar reţeta este ”tocana aphrodisiaca solani tuberosi”, adică o tocană de cartofi, cu o componentă secretă cu efecte afrodisiace”, a spus dr. Demeter.

Festivalul cartofului-04

Reţeta a fost scrisă ”urât şi ininteligibil”, conform obiceiurilor medicilor, şi s-au folosit denumiri în latină, ”ca să nu înţeleagă nimeni”. De asemenea, bucătarii amatori de la spital au fost îmbrăcaţi cu halate sterile, primite ca ajutoare, dar care erau atât de mari încât nu au putut fi utilizate de medici şi s-au folosit la Festivalul cartofului, ”ca să se asigure igiena maximă în bucătărie”.

Evenimentul a fost foarte gustat de miile de spectatori veniţi să se simtă bine, alături de prieteni, la un eveniment devenit tradiţional în oraş, în care dispar rivalităţile, culoarea politică sau oricare alte diferenţe.

”Mi se pare un lucru minunat faptul că un spaţiu public se poate transforma sub pretextul unui concurs, de altfel serios, într-un spaţiu familial, în care oamenii se simt, cumva, ca în bucătăria bunicii, de la ţară”, a declarat una dintre tinerele venite să asiste la Festivalul cartofului.

Atmosfera a fost întreţinută de muzică tradiţională, de diverse concerte şi spectacole dedicate spectatorilor de toate vârstele.(Text si foto: Agerpres)