Sporturi olimpice: TENIS DE MASĂ

tenis-masa

Tenisul de masă are o istorie unică şi deosebit de interesantă. Potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro, se crede că tenisul de masa a fost inventat de nobilimea engleză prin 1880, ca un sport de relaxare după-masă.

În prezent, tenisul de masă este unul dintre cele mai rapide sporturi, cu cei mai mulţi practicanţi dintre toate disciplinele sportive.

Site-ul www.frtenismasa.ro notează că cea dintâi perioadă a istoriei acestui sport este plasată între 1880 şi 1904, perioadă în care noul joc a devenit una din marile pasiuni ale sfârşitului de secol, provocând reacţii pro şi contra de o intensitate rar întâlnită, pentru ca apoi, până în 1922, să intre într-un anonimat deplin, dispărând din preocupări la fel de brusc cum apăruse. Noua aventură începe în 1922, când tenisul de masă revine în actualitate şi evoluează spre campionate mondiale — printre puţinele care au o longevitate, fără întrerupere, de peste jumătate de veac, pătrunzând, în 1988, şi viitoarele denumiri: tenis miniatural, de sală; joc de masă, de salon; ping-pong; pom-pom; puch-ball; gossima, cea mai folosită fiind desigur ping-pong. Data de 15 ianuarie 1926 este o zi memorabilă pentru istoria tenisului de masa, atunci punându-se prima semnătură pe actul de naştere al viitoarei Federaţii Internaţionale şi al Campionatelor Mondiale. Deşi primul Campionat Mondial a avut loc la Londra, în 1926, tenisul de masă a fost inclus în programul olimpic abia la JO de la Seul, în 1988.

Probele sportive de tenis de masă la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 6-17 august 2016 pe Pavilionul 3 din Riocentro în Rio de Janeiro, Brazilia. Probele cu cele trei medalii care vor fi acordate, aur, argint şi bronz, sunt următoarele: simplu masculin, simplu feminin, echipe masculin şi echipe feminin.

Clasamentul general pe medalii olimpice este dominat de R.P. Chineză, cu un total de 47 de medalii, din care 24 de aur, 15 de argint şi 8 de bronz. La mare distanţă se află Coreea de Sud, cu 18 medalii (3 aur, 3 argint,12 bronz) şi Suedia, cu 3 medalii (câte una din fiecare strălucire). Celelalte ţări care urmează în clasament nu au obţinut nicio medalie olimpică de aur, ci numai de argint sau de bronz: Germania, R.P.D. Coreeană, Singapore, Franţa, Hong Kong, Japonia etc.

Sportivii cei mai medaliaţi sunt toţi din R.P. Chineză: masculin — Hao Wang (2 aur, 3 argint), Guoliang Liu (2 aur, 1 argint, 1 bronz) şi Liqin Wang (2 aur, 2 bronz); feminin — Wang Nan (4 aur, un argint), Deng Yaping (4 aur) şi Zhang Yining (4 aur).

România a fost reprezentată în premieră în competiţia olimpică de tenis de masă în 1992, la JO de la Barcelona, iar de atunci sportivii noştri nu au mai lipsit de la nicio ediţie a JO. La JO de la Londra 2012, Adrian Crişan a jucat în sferturile de finală, obţinând cel mai bun rezultat olimpic românesc la acest sport de până acum.

La Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, la tenis de masă R.P. Chineză a ocupat primul loc cu şase medalii (4 aur, 2 argint). Japonia şi Coreea de Sud s-au clasat pe locul doi cu cîte un argint, fiind urmate de Germania şi Singapore cu câte un bronz.

La „simplu masculin”, chinezii au ocupat primele două poziţii, prin Zhang Jike şi Wang Hao, pe locul trei clasându-se germanul Dimitrij Ovtcharov. La „simplu feminin”, chinezoaicele au dominat întrecerea, prin Li Xiaoxia şi Ding Ning, iar pe locul al treilea situându-se Feng Tianwei din Singapore.(Text: Agerpres, Foto: allabouttabletennis.com)