Din ce în ce mai multe controverse în jurul jocului Pokemon Go

Pokemon_Go

Nebunia creată în jurul jocului Pokemon Go este considerată responsabilă pentru câteva jafuri cărora le-au căzut victime jucători neatenţi, însă pokemonii din joc au contribuit şi la detensionarea relaţiilor din unele comunităţi şi chiar i-au ajutat pe poliţişti să aresteze un suspect periculos, conform unui material publicat joi de Reuters.

Această controversată aplicaţie, creată de producătorul american de software Niantic pentru Nintendo Co Ltd, are ambiţia de a modifica paradigma predominantă în lumea jocurilor video, convingându-i pe jucători să părăsească confortul locuinţei şi să iasă în stradă la vânătoare de pokemoni în realitatea augmentată.

Un jucător de Pokemon Go se uită pe ecranul telefonului mobil în căutarea acestor personaje virtuale care apar în diferite spaţii, de la clădirile de birouri la restaurante, muzeuri şi altele. Jucătorii primesc puncte pentru îndeplinirea diferitelor obiective fixate de joc, precum şi pentru prinderea fiecărui pokemon.

Acest joc a devenit cea mai descărcată aplicaţie gratuită din Apple’s App store, iar acţiunile Nintendo au înregistrat luni o creştere de 25%. La mai puţin de o săptămână după lansarea în SUA, deja 7 milioane de gameri erau implicaţi în vânătoarea de pokemoni virtuali.

Pokemonii nu sunt însă bineveniţi oriunde. Mai multe cimitire, printre care şi Arlington National Cemetery, de la marginea Washingtonului, le-au solicitat gamerilor să nu pătrundă în aceste spaţii în căutare de pokemoni. De asemenea, Muzeul american al Holocaustului a solicitat să fie exclus din acest joc.

În diferite oraşe din SUA, jucătorii aflaţi la vânătoare de pokemoni în zone mai retrase, din cartiere rău famate, au fost la rândul lor vânaţi de infractori. În College Park, Maryland, nişte studenţi care erau atenţi la ecranele telefoanelor mobile în căutarea de pokemoni au fost jefuiţi marţi noapte sub ameninţarea armei. În Antelope, California, doi tineri care se jucau Pokemon Go duminică noaptea, în parc, au fost, de asemenea, jefuiţi şi ameninţaţi cu o armă de foc.

Pasageri unui SUV au dat drumul la artificii spre un grup de persoane care jucau Pokemon Go, la primele ore ale dimineţii de luni, pe străzile localităţii Boca Raton din Florida. Conform poliţiei, în urma acestui incident nu s-au înregistrat victime.

De-a dreptul şocant este însă cazul unei tinere în vârstă de 19 ani din Wyoming care căuta vineri un pokemon într-o locaţie de pe malul unui râu şi a găsit în schimb un cadavru.

Acelaşi joc este considerat de unii răspunzător pentru creşterea numărului de accidente auto. În campusul Universităţii Texas A&M, o maşină parcată ilegal de un şofer care s-a grăbit să iasă pe stradă pentru a prinde un pokemon a fost lovită din spate de un alt vehicul, iar un alt automobil s-a oprit într-un copac de pe marginea unei străzi din Auburn, New York, în timp ce şoferul se juca Pokemon Go.

În acelaşi timp însă, pokemonii au ajutat poliţia să prindă un suspect periculos şi au contribuit la îmbunătăţirea imaginii poliţiştilor în comunităţi unde există tensiuni între civili şi forţele de ordine.

Observând un grup de oameni care jucau acest joc duminică, pe o stradă din Fall River, Massachusetts, un poliţist aflat în patrulare le-a sărit imediat în ajutor pentru a prinde pokemonii. O fotografie a ofiţerului care ajuta la vânătoarea de pokemoni a fost postată pe contul de Twitter al poliţiei şi a adunat peste 4.000 de like-uri.

„Au putut să vorbească despre un subiect comun şi astfel au fost sparte toate barierele dintre ei”, a comentat unul dintre poliţişti despre reuşita de imagine a colegului său.

O secţie de poliţie newyorkeză a publicat pe Twitter o fotografie cu un ofiţer de poliţie patrulând în maşină alături de „noul său coleg”, pokemonul Pikachu.

Doi gameri care vânau pokemoni marţi, într-un parc din Fullerton, California, au reuşit să prindă un suspect căutat de poliţie pentru mai multe infracţiuni, printre care şi tentativă de crimă. Ei au fost alertaţi de alţi jucători cu privire la comportamentul ciudat al unui bărbat care urmărea femeile prin parc şi atingea copiii în mod necorespunzător, aşa că au luat iniţiativa de a chema poliţia şi l-au reţinut pe suspect până la sosirea echipajelor. (Text: Agerpres, Foto: techcrunch.com)