Recorduri… pe Everest

}}z

Primele gemene care au escaladat Vârful Everest au fost indiencele Nungshi şi Tashi Malik, la data de 19 mai 2013. Au realizat performanţa alături de Samina Baig, care, la rândul ei, a fost prima femeie din Pakistan care a escaladat cel mai înalt punct de pe Terra.

Primul cuplu de căsătoriţi care a escaladat faimosul vârf a fost compus din Andrej şi Marija Stremfelj, din Slovenia. Performanţa lor s-a înregistrat în data de 7 octombrie 1990. În aceeaşi zi, Jean-Noel şi Bertrand Roche au devenit prima echipa formată din tată şi fiu care au ajuns pe amintitul vârf.

Un alt record în premieră legat de Everest s-a înregistrat la 20 august 1980, când exploratorul de naţionalitate italiană Reinhold Messner a cucerit vârful de unul singur. Recordul său este cu atât mai remarcabil cu cât nu a folosit oxigen suplimentar.

Americanul Erik Weihenmayer este un alt alpinist rămas în istoria Vârfului Everest şi nu numai. La 25 mai 2001, a devenit primul şi, până în prezent, singurul nevăzător care a cucerit Everestul.

Nu în ultimul rând, mexicanul David Liano Gonzalez a reuşit să ajungă pe Vârful Everest din două direcţii diferite, la o diferenţă de opt zile. Astfel, la 11 mai 2013, el a escaladat muntele din Nepal, pe latura sudică. La 19 mai 2013, a bifat aceeaşi performanţă dinspre latura nordică, din Tibet.

Vârful Everest, din Munţii Himalaya, este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 m deasupra nivelului mării. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org)