Ciorbă de pătrunjel, mere şi cimbrişor de câmp

ciorba-patrunjelGastronomia este o artă care nu cunoaşte limite şi dacă vă întrebaţi ce ar putea avea în comun pătrunjelul, merele şi cimbrişorul de câmp, ei bine, acestea sunt ingredientele principale ale unei ciorbe extrem de aromate.

Reţeta ciorbei de pătrunjel cu mere şi cimbrişor de câmp ne-a fost oferită de Claudiu Iuşan, biolog în cadrul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, care se dovedeşte că nu iubeşte doar muntele şi flora acestuia, ci şi bucătăria.

De altfel, Claudiu Iuşan lucrează la o carte în care a adunat sute de reţete bazate pe plante culinare ce pot fi întâlnite în zona Munţilor Rodnei – una dintre aceste plante fiind cimbrişorul de câmp, ce creşte atât pe dealuri, cât şi pe păşunile alpine.

Pentru a prepara ciorba este nevoie de o ceapă mică, decojită şi tocată, două linguri ulei de măsline, o linguriţă praf de curry, 10-15 fire de cimbrişor de câmp, trei pătrunjei mari, decojiţi şi tocaţi, trei mere decojite şi tocate, cinci ceşti de supă de pui cu legume, 150 ml de smântână, sare şi piper negru proaspăt măcinat, crutoane înmuiate în ulei de măsline.

Se încălzeşte uleiul de măsline într-o cratiţă mare şi se adaugă ceapa şi pudra de curry. Se amestecă la foc mic mediu, până când ceapa se înmoaie. Se prepară apoi un piure, cu un blender, din pătrunjel, mere şi cimbrişor, care se adaugă compoziţiei iniţiale. Se adaugă supa de pui. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul şi se fierb toate timp de 15-20 minute, până când merele şi pătrunjelul se înmoaie.

Se condimentează după gust cu sare şi piper. Ciorba se serveşte fierbinte, cu crutoane, fiecare farfurie putând fi ornată cu frunze proaspete de cimbrişor. (Text: Agerpres, Foto: gracevanberkum.com)