Institutul de Psihiatrie Socola şi Mitropolia Moldovei vor să salveze Casa Creangă. Cu banii altora, desigur

Institutul Socola Iasi

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se alătură demersului iniţiat de conducerea Institutului de Psihiatrie Socola, privind o campanie pentru salvarea ”Casei Creangă”, imobil în care a funcţionat Seminarul Socola.

Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va fi organizată o acţiune de strângere de donaţii pentru demararea lucrărilor de reparare şi reconsolidare a clădirii în care a funcţionat Seminarul Socola.

„Sperăm că e momentul care să puncteze renaşterea acestui edificiu, refacerea sa şi, mai ales, momentul în care acest edificiu va prinde viaţă. Chiar dacă aici va fi organizat un muzeu, tot despre viaţă va fi vorba, despre viaţa trecută dar care este adusă în prezent pentru cei de astăzi. Mitropolitul Teofan a fost receptiv şi bucuros că există această iniţiativă. Susţine din toate punctele de vedere această iniţiativă, nu doar la nivel simbolic”, a declarat Constantin Sturzu.

El a afirmat totodată că Mitropolia a făcut, pentru început, o donaţie de 10.000 de lei. Urmează, conform acestuia, să fie demarată o campanie şi în rândul enoriaşilor.

De la demararea campaniei, din luna ianuarie 2016, în contul deschis de Institutul Socola s-au strâns 27.000 de lei din care 10.000 de lei au fost daţi de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, o parte din bani au fost daţi de membrii Sindicatului Sanitas.

Institutul Socola a iniţiat campania de strângere de fonduri „Salvaţi istoria Iaşiului – Salvaţi Casa Creangă”, destinată reabilitării clădirii unde pe vremuri a funcţionat seminarul în care Ion Creangă a urmat cursurile pentru a deveni preot.

Clădirea, care se află în incinta Institutului de Psihiatrie Socola, este într-un stadiu avansat de degradare. Ea a aparţinut complexului Seminarului de la Socola, înfiinţat în 1803. Întrucât spaţiul nu are activitate medicală directă, pentru demararea lucrărilor de reparare şi reconsolidare a fost nevoie de începerea unei campanii publice.

În incinta clădirii, cei de la Institutul de Psihiatrie Socola vor să amenajeze un muzeu al instrumentelor medicale dar să şi deschidă un Centru de Cercetare pentru copii şi adolescenţi care au nevoie de suport psihologic. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Institutul-de-Psihiatrie-Socola)