Expoziţie inedită ce îmbină arta şi ştiinţa despre fluturi

expozitie-fluturi-01

Peste 250 de desene reprezentând diverse specii de fluturi pot fi admirate, alături de exemplarele pe care le reprezintă, într-o expoziţie inedită ce îmbină arta cu ştiinţa începând de marţi, la Complexul Muzeal de Știinţele Naturii din Bacău.

,,Desenele, făcând parte dintr-o colecţie achiziţionată de instituţia noastră, au fost realizate într-o mănăstire din Germania în anii 1800 — 1900 şi nu au fost expuse niciodată până acum. Cele prezentate sunt mai puţin de jumătate din setul de 543 planşe pe care se află creaţii ce reproduc în cele mai mici detalii, la scară de 1/1, diverse specii de fluturi autohtoni şi exotici, sub forme de adulţi, omizi şi pupe, în realizarea lor folosindu-se creion chimic, acuarelă în diverse culori, creion negru, tuş negru şi guaşă. Am reuşit să obţinem, din patrimoniul conservat de muzeografii noştri de-a lungul timpului ori apelând la instituţii similare din ţară, şi fluturi corespunzător speciilor redate de călugării artişti”, a precizat dr. Gabriela Gurău, managerul Complexului Muzeal de Știinţele Naturii „Ion Borcea” din Bacău.

Inedita expoziţie deschisă la Bacău mai propune să dezvăluie publicului câteva dintre secretele privind modul de viaţă şi arealele unde trăiesc diverse specii de fluturi, „încercând să elucideze unele dintre misterele şi frumuseţile acestor vietuiţoare ce au constituit nu doar obiect de cercetare pentru naturalişti, dar şi de admiraţie pentru poeţi, artişti plastici, arhitecţi ori designeri”, a mai adăugat sursa citată.

Diversitatea lor mare, atât din punct de vedere al aspectului, cât şi al numărului de specii, ne antrenează mintea în dorinţa de a descoperi cât mai multe dintre tainele acestei lumi în miniatură. De-a lungul timpului, fluturii au stârnit curiozitatea oamenilor de ştiinţă, dar şi a multor pasionaţi care şi-au constituit şi dezvoltat colecţii personale, fluturii fiind colectaţi direct, achiziţionaţi sau obtinuţi în urma schimburilor între colecţionari.

Originala expoziţie va rămâne deschisă până la finele lunii mai, urmând a fi completată pentru o nouă ediţie, preconizată pentru anul viitor, când ar urma să fie itinerată la instituţii muzeale din ţară şi din Europa.(Text si foto: Agerpres)