Tumultuosului cal îi urmează în zodiacul chinezesc „blânda capră”

Anul-nou-China

În Asia a început joi, 19 februarie 2015, Anul Caprei (sau Anul Oii), cu focuri de artificii şi petarde care, potrivit credinţei populare, alungă spiritele rele. Chinezii petrec cea mai importantă zi a anului în familie sau la temple, evenimentul fiind sărbătorit în estul şi sud-estul Asiei şi aproape peste tot unde se află diasporă chineză.

Calendarul lunar chinez cuprinde un ciclu de 12 ani, fiecare având ca semn zodiacal un animal. Capra se află pe poziţia a opta, după cal şi înaintea maimuţei. Ca în fiecare an, sute de milioane de chinezi, dintre care 250 de milioane muncitori migranţi, au invadat gările şi aeroporturile, parcurgând uneori mii de kilometri în trenuri sau autocare pline pentru câteva zile de concediu.

În Hong Kong, fostă colonie britanică revenită la China în 1997, locuitorii au asistat la tradiţionala paradă navală din golful Victoria, înconjurat de celebrii săi zgârie-nori. Oraşul semi-autonom a fost marcat toamna trecută de lungi manifestaţii studenţeşti în favoarea democraţiei, iar şeful executivului din Hong Kong, acuzat că face politica partidului comunist chinez, a recomandat populaţiei să se inspire din caracterul caprei/oii. După un an de „disensiuni şi conflicte”, locuitorii din Hong Kong ar trebui să ia exemplu de la acest animal „blând care trăieşte liniştit în grup”, a declarat Leung Chun-ying în mesajul de Anul Nou.

Potrivit astrologilor chinezi, anul 2015 ar urma să fie mai puţin agitat decât 2014, în virtutea caracterului blând al caprei. Capra poate fi la fel de bine şi oaie, cuvântul „Yang” desemnând în chineză ambele animale. Fie ovină sau caprină, animalul este mai puţin dinamic şi puternic decât celelalte creaturi, cum ar fi dragonul sau calul, şi, ca atare, mai puţin susceptibil să declanşeze tulburări.

În tradiţionalul său „indice feng shui”, casa de brokeraj CLSA vede perspective favorabile pentru „sănătate, bani şi dragoste” datorită „blândei capre”. „Acest an va fi mai liniştit în privinţa catastrofelor naturale sau a accidentelor”, spune Thierry Chow, o tânără de 27 de ani care a moştenit de la tatăl său arta citirii oracolelor chinezeşti. „Anul trecut a fost exploziv din cauza prezenţei dominante a focului” în orbita cerească a calului. În 2014, pe Pământ au domnit violenţa şi moartea, din Ucraina până în Siria, din Nigeria în Lampedusa şi până în Hong Kong.

Prezicerea viitorului în Asia se bazează pe credinţe vechi de mii de ani, evenimentele fiind dictate de cele cinci elemente care constituie universul (metal, lemn, apă, foc şi pământ). Arta feng shui – care înseamnă vânt şi apă – are o mare influenţă în ţări din Asia, unde locuitorii respectă anumite principii în aranjarea casei sau a locului de muncă şi în luarea deciziilor, sperând să îşi maximizeze norocul, averea şi starea de bine. Din acest motiv unele chinezoaice însărcinate au sperat să nască înainte de 19 februarie: au dorit să evite să aducă pe lume copii sub semnul caprei/oii. Paşnic şi blând, copilul născut în anul caprei este mai înclinat să aibă accese de melancolie. „Această trăsătură de caracter explică şi faptul că oaia/capra nu este destul de puternică să pună capăt total instabilităţii observate anul trecut”, afirmă un prezicător.

Ca să pună capăt acestor obiceiuri, presa de stat chineză a amintit insistent că în această zodie s-au născut personalităţi foarte importante, precum Steve Jobs (1955), deţinătorul premiului Nobel pentru literatură Mo Yan (1955), actriţa Nicole Kidman (1967), actriţele Catherine Huburn (1907), Julia Roberts (1967), Mark Twain (1835).

Unii prezicători chinezi se tem de reapariţia unor flageluri ca SRAS (sindromul respirator acut sever), soldat în 2003 cu 800 de morţi în lume, precedentul an al caprei. „Va fi o mare explozie de bacterii”, avertizează Thierry Chow, subliniind legătura puternică dintre capră şi elementul terestru, asociat uneori cu boala. La rândul său, celebrul prezicător Sherman Tai spune că 2015 va fi un an cu obstacole şi extreme, în care „vor continua să se adâncească diferenţele între bogaţi şi săraci, mai ales în China”.

O altă prezicătoare, Lillian Too, prevede pentru acest an „mari oportunităţi pentru a face bani şi pentru a atinge obiective” întrucât capra este un semn foarte echilibrat. Pentru a avea noroc în 2015, experţii recomandă o curăţenie totală a casei, inclusiv mutarea mobilei. (Text: Agerpres, Foto: newyearseveplan.com)