Cel mai mare festival interetnic din România

ProEtnica-01

ProEtnica 2016, cel mai mare festival interetnic din România, care reuneşte reprezentanţi ai tuturor minorităţilor recunoscute din ţară, a început joi, 18 august, la Sighişoara, în prezenţa unui număr impresionant de participanţi, fiind pentru prima oară în cele 14 ediţii organizate până acum când evenimentul are loc sub patronajul Preşedinţiei României.

Manifestarea, care are loc în perioada 18 — 21 august, este organizată de Asociaţia Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara, partenerii principali fiind Consiliul Judeţean Mureş, precum şi Instituţia Prefectului Judeţul Mureş. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi municipiul Sighişoara şi beneficiază de sprijin financiar şi din partea Consiliului Judeţean Mureş, partener al evenimentului.

De asemenea, evenimentul se bucură de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucureşti şi de cel al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, a precizat Volker Reiter, organizatorul festivalului, director al Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret Sighişoara.

„ProEtnica este cea mai mare manifestare dedicată dialogului intercultural din Europa. România este un model pentru protecţia minorităţilor naţionale. (…) Prin întreaga sa paletă de acţiuni, ediţia a 14-a ProEtnica va contribui la promovarea interculturală şi la crearea păcii interetnice într-o societate pluralistă şi democrată”, a subliniat Volker Reiter.

Primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a subliniat faptul că cetatea pare să reprezinte locul ideal pentru o astfel de manifestare.

ProEtnica-02

„Ne bucurăm că am reuşit, împreună cu dl director Volker, să organizăm cea de-a 14-a ediţie a acestui festival. Sperăm în continuarea acestei tradiţii şi pe viitor”, a spus edilul.

Mesajul Preşedinţiei României a fost adresat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, care a înmânat organizatorilor din partea şefului statului diploma care atestă Înaltul patronaj pentru ProEtnica 2016.

„Pentru mine este o mare plăcere, dar este în acelaşi timp o responsabilitate şi onoare pentru dvs. pentru a primi acest titlu, care nu numai că onorează o bună organizare şi o calitate a manifestării culturale, dar vrea să spună că preşedintele României apreciază în cel mai înalt grad faptul că dvs. şi ProEtnica fructificaţi una din marile valori ale ţării noastre — diversitatea culturală, dialogul interetnic. Este nu doar o valoare, devine din ce în ce mai mult o resursă. Preşedintele României a spus în câteva rânduri că diversitatea culturală, diversitatea etnică, diversitatea religioasă, departe de a fi o problemă în spaţiul ţării noastre, sunt o bogăţie, un tezaur şi am putea spune că încep să devină din ce în ce mai mult o resursă. Dvs. faceţi ca această resursă să ajungă la cei care trebuie să o cunoască şi să o valorizeze”, a arătat consilierul prezidenţial.

Irina Cajal, reprezentant al Ministerului Culturii, a subliniat importanţa evenimentului pentru minorităţile din ţara noastră.

Acest festival este deja o tradiţie valoroasă în peisajul românesc, reprezentând un minunat exemplu de prezentare şi cunoaştere a interelementelor culturale, de punere în valoare, de dezvoltare în viitor a tradiţiilor populare a artei şi vieţii spirituale ale tuturor cetăţenilor care locuiesc pe teritoriul ţării noastre, un adevărat dialog cultural interetnic. Apreciez şi vreau să le mulţumesc conducerilor şi membrilor uniunilor, asociaţilor şi partidelor minorităţilor naţionale din România care, din primul moment, înţelegând importanţa acestui eveniment au fost de acord şi au sprijinit permanent realizarea lui. Fără această cooperare, festivalul nu s-ar fi putut niciodată organiza”, a spus subsecretarul de stat în Ministerul Culturii Irina Cajal.

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a dorit la rândul său să arate faptul că evenimentul este cel mai mare de acest gen din Europa.

„Sunt un adept al multiculturalismului. Pentru cei care nu ştiu, m-am născut, am crescut, locuiesc şi am muncit cea mai mare parte a carierei în Sighişoara şi cred că Sighişoara este locul cel mai bun în care un astfel de eveniment se putea desfăşura, pentru că aici am trăit şi trăim în continuare în cele mai bune relaţii de colaborare, care pleacă în primul rând de la respectul reciproc. Instituţia Prefectului a sprijinit an de an această platformă, o va face în continuare, pentru că doar întâlnindu-ne — şi aici se întâlnesc peste 20 de minorităţi — , doar cunoscându-ne ne putem respecta reciproc. Toţi cei care sunt în aceste zile oaspeţii Sighişoarei se vor transforma în solii Sighişoarei, în soli ai judeţului Mureş, în soli ai României”, a spus prefectul Mureş.

ProEtnica-03

Programul manifestării reuneşte momente de exprimare culturală ale organizaţiilor minorităţilor naţionale şi ale altor organizaţii etno-culturale în următoarele domenii: arta spectacolului — cu 62 de manifestări pe scena din Piaţa Cetăţii; în locaţiile Piaţa Muzeului şi strada Muzeului vor putea fi găsite 11 standuri meşteşugăreşti şi de prezentare ale comunităţilor etnice; în Sala mică a Primăriei Municipiului Sighişoara vor fi susţinute opt prelegeri, conferinţe şi mese rotunde despre etnii şi convieţuire interculturală şi interreligioasă, iar la Centrul Naţional de Informare Turistică (Sala Sander) — şase artişti reprezentanţi ai minorităţilor naţionale realizează o expoziţie de artă contemporană.

Ca o noutate, în programul ediţiei de anul acesta a fost inclusă secţiunea de film, care cuprinde trei documentare ce vor dezbate diferite teme (tema dialogului interreligios, dialog intercultural, cultura minorităţilor etc.), o secţiune de workshop care include 5 activităţi oferite de organizaţiile minorităţilor naţionale pe diferite teme (dans, cultură, tradiţii), precum şi şase parade ale diversităţii etno-culturale.

Cele 20 de minorităţi naţionale sunt prezente la ProEtnica 2016 — Festival Intercultural Sighişoara cu peste 600 de participanţi.

Serile festivalului ProEtnica se vor încheia cu o serie de concerte, susţinute pe scena din Piaţa Cetăţii, de către formaţii şi interpreţi apreciaţi atât în ţară, cât şi în străinătate: Bucharest Klezmer Band, Koszika & the Hotshots, Semnal M, precum şi o seară de muzică folk cu Dinu Olăraşu, Puiu Ivaniţchi şi Mircea Vintilă.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Proetnica – Festival Intercultural Sighisoara)