Ziua mondială a donatorului de sânge

donator-sange-ww

În fiecare an, la 14 iunie, ţări din întreaga lume sărbătoresc Ziua mondială a donatorului de sânge.

Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari şi, în acelaşi timp, prin sărbătorirea acestei zile se doreşte creşterea gradului de conştientizare a nevoii de donaţii constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranţa şi disponibilitatea sângelui şi a produselor din sânge pentru pacienţii care au nevoie, potrivit OMS.

Transfuziile de sânge şi produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieţi în fiecare an. Aceste operaţiuni medicale pot ajuta pacienţii care suferă de afecţiuni ce pun viaţa în pericol şi susţin procedurile medicale şi chirurgicale complexe. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esenţial de salvare în îngrijirea mamei şi a copilului şi în timpul dezastrelor provocate de om şi naturale.

Cu toate acestea, în multe ţări, cererea depăşeşte oferta şi serviciile de sănătate se confruntă cu provocarea unor rezerve insuficiente de sânge, pentru care trebuie să asigure şi calitatea, şi siguranţa. O cantitate adecvată poate fi obţinută numai prin donaţii regulate de către donatori voluntari, arată sursa citată.

Obiectivul OMS este ca până în 2020, toate ţările să asigure întreaga cantitate de sânge necesară serviciului medical de la donatori voluntari, neremuneraţi.

În prezent, numai 62 de ţări se apropie de 100% din livrările naţionale de sânge din donaţii de sânge voluntare, neplătite, iar 40 de ţări sunt încă dependente de donatori de familie şi chiar de donatori plătiţi, potrivit aceleiaşi surse.

Tema Zilei din anul 2016 este „Sângele ne uneşte pe toţi”. În acest fel, este scoasă în evidenţă legătura între donatori de sânge şi pacienţi.

Ţara gazdă pentru evenimentele organizate în vederea marcării Zilei Mondiale a donatorului de sânge 2016 este Olanda, prin Sanquin, organizaţia naţională pentru recoltarea şi aprovizionare cu sânge. Evenimentul global are loc la Amsterdam, la 14 iunie în 2016. (Text: Agerpres, Foto: alternet.org)