Portland, din statul Oregon, conduce în clasamentul oraşelor americane în care interesul pentru alimentaţia bio este foarte mare, relatează Huffington Post, prezentând rezultatul unui studiu elaborat pentru firmele Campbell Soup Company şi Sperling’s Best Places.
Pe următoarele locuri din acest top 10 s-au situat, în ordine, San Francisco (statul California), Providence (Rhode Island), Sacramento (California), Minneapolis (Minnesota), Boston (Massachusetts), Seattle (Washington), Austin (Texas), Philadelphia (Pennsylvania) şi capitala federală, Washington, D.C.
Cercetarea sociologică a folosit date noi, precum şi informaţii existente deja în legătură cu preferinţele de consum ale americanilor. După cum a relevat în 2014 un studiu Gallup, 45% dintre locuitorii din SUA caută alimente bio, tendinţa fiind mai pronunţată la nivelul oraşelor, prin comparaţie cu mediul rural, iar ca zonă geografică, pe coasta de Vest a ţării.
Preocuparea tot mai mare a americanilor de a include în meniul lor produse bio se constată clar în cifrele de afaceri ale comercianţilor. Prin urmare, în 2013, mega-retailerul Target a lansat brandul „Simply Balanced„, în care 40 % din produse sunt bio, iar firma Campbell a lansat recent pe piaţă un tip de supe bio. S-a pus în vânzare inclusiv hrană bio pentru câini.
O problemă care apare deseori în legătură cu acest subiect este caracterizarea exactă a alimentelor bio, pe care multă lume le consideră doar o extravaganţă costisitoare. Programul Organic Naţional din SUA (National Organic Program) defineşte alimentul bio ca pe un „produs în ferme în care se pune accentul pe resursele sustenabile şi pe conservarea solului şi a apei pentru a asigura păstrarea calităţii mediului pentru generaţiile următoare”.
Sunt considerate 100% bio, carnea, ouăle şi lactatele provenind de la animale şi păsări crescute fără hormoni şi netratate cu antibiotice. În acelaşi timp, plantele de cultură 100% bio sunt cele pentru care nu s-au folosit pesticide sau fertilizatori sintetici.
În SUA, pot fi etichetate drept „bio” doar produsele testate de un agent certificat prin Programul Organic Naţional, care este obligat să inspecteze ferma de provenienţă a alimentelor. (Text: Agerpres, Foto: startribune.com)