Paulownia tomentosa, copacul cu cea mai rapidă creştere

Paulownia tomentosa

Copacul cu cea mai rapidă creştere poartă denumirea ştiinţifică de Paulownia tomentosa, fiind o varietate a familiei de plante Paulowniaceae, de origine asiatică.

Potrivit site-ului www.guinnessworldrecords.com, Paulownia tomentosa poate creşte şase metri în primul an de viaţă şi până la 30 de centimetri în trei săptămâni, iar recordul a fost omologat la 1 ianuarie 2011.

Originar din China, copacul este cultivat în prezent şi în Vietnam, în Japonia şi Coreea, dar şi în Statele Unite ale Americii. Această specie produce de 3-4 ori mai mult oxigen pe perioada fotosintezei decât orice alt copac.

Denumirea originară, Pavlovnia, i-a fost acordată în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei, fiica ţarului Pavel I al Rusiei (1796-1801), din acest motiv spunându-i-se şi ”Copacul Prinţesei”, notează site-ul paulowniadevelopment.ro.

Paulownia tomentosa este plantat nu numai pentru împădurire, ci şi pentru proprietăţile sale decorative, conferite de bogăţia florilor violet, deosebit de frumoase, în formă de degetar. (Text: Agerpres, Foto: paulowniatomentosa.eu)