Muzeul Antipa: Expoziţie de păianjeni şi scorpioni vii

tarantula

O inedită expoziţie de păianjeni şi scorpioni vii, intitulată „Ţesături Periculoase”, este deschisă în perioada 26 februarie – 5 iulie 2015 la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, informează un comunicat al instituţiei.

Printre speciile care vor fi prezentate în cadrul expoziţiei se numără „Latrodectus mactans”, cunoscută şi sub numele de „Văduva neagră”, întâlnită în SUA, Mexic – America Centrală, este un specimen puternic veninos, care trăieşte în medie 1-2 ani şi se hrăneşte cu insecte; „Theraphosa blondi”, cel mai mare păianjen din lume, un specimen agresiv, uşor veninos.

Îl putem întâlni în Guyana Franceză, Brazilia, Surinam, Venezuela; se hrăneşte cu insecte, rozătoare şi reptile mici, trăind între 12 şi 14 ani; „Acanthoscurria geniculata”, o tarantulă de culoare neagră, cu încheieturile picioarelor albe, pe care o întâlnim în Brazilia. Se hrăneşte cu greieri, şoareci, şopârle; „Androctonus australis”, întâlnit în Algeria, Ciad, Egipt, Libia, Mauritania, Somalia, Sudan, Tunisia, Arabia Saudită, Mali. Este un specimen agresiv, foarte veninos, cu o constituţie masivă, activ în timpul nopţii; „Brachypelma albopilosa” (specie periclitată, protejată prin convenţia internaţională CITES care reglementează comerţul cu specii de floră şi faună periclitate), întâlnit în Costa Rica, Brazilia, Venezuela, Nicaragua, Mexic, Honduras, Panama şi Guatemala. Este un specimen blând, lent, uşor de înmulţit, activ noaptea.

Cu ajutorul terariilor din sticlă, care permit o expunere în condiţii de siguranţă, „Ţesături periculoase” oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase vieţuitoare, punând la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile şi principalele lor caracteristici, cum se adaptează ele la mediul înconjurător, rolul pe care-l joacă în ecosistem, precum şi modul în care specialiştii le studiază.

Doar 200 dintre cele 44.000 de specii de păianjeni cunoscute în prezent sunt considerate a fi periculoase. Aversiunea sau frică de păianjeni, alimentate de literatură şi filmele comerciale, determină oamenii să aibă uneori reacţii exagerate faţă de ei, generând frici patologice de tipul arahnofobiei.

Intenţia acestui proiect este să ofere o nouă perspectivă asupra comportamentului păianjenilor şi să schimbe modul de raportare al publicului fată de aceste specii destul de puţin cunoscute, se arată în comunicatul citat.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până vineri între orele 10:00 – 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00) iar sâmbăta şi duminica între 10:00 – 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00). Preţurile biletelor sunt de 10 lei pentru copii, studenţi şi pensionari şi 15 lei pentru adulţi. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate. (Text: Agerpres, Foto: yolcatzin.com.mx)