Judeţul Sălaj este promovat printr-o aplicaţie web de tip joc online

Porolissum-Salaj

O metodă inedită de promovare a patrimoniului material şi imaterial al Sălajului este aplicaţia web de tip joc online „Joacă-te în Sălaj” lansată joi, 16 iunie, de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Sălaj Plus, în cadrul unui proiect mai amplu, prin care s-a dorit implicarea elevilor din judeţ în descoperirea de poveşti, eroi de legendă şi tărâmuri de poveste din judeţ.

Potrivit precizărilor făcute la lansarea jocului de Florin Opriş, expert administrativ şi tehnologii ale informaţiei în cadrul ADI Sălaj Plus, jocul are şase secţiuni — Descoperă, Straie Alese, Istorie, Vorbele Locului, Cuvinte şi Joc Magic, iar utilizatorii lui pot acumula puncte în funcţie de răspunsurile corecte date la întrebările de la cele şase secţiuni. Cel care întruneşte cel mai mare punctaj în decurs de o lună va fi premiat de organizatori.

Una din cele mai inedite secţiuni este „Vorbele locului„, cel care o accesează fiind întâmpinat de mesajul: „No, dară! Noi aci în Sălaj vorovim on’ ptic altfel. Oare tu poţi pricepe? Hai să videm”. Mergând mai departe, cei interesaţi de joc vor trebui să răspundă la întrebarea: „Cum le zâce sarmalelor în Sălaj?”. Variantele de răspuns sunt: pumni, piroşte, perişoare, chioaşte sau sarme.

Jocul are şi un răspuns ajutător, care sună cam aşa: „La noi să mâncă în tătă duminica dimineaţă!”.

Laura Chirilă, manager ADI Sălaj Plus, a subliniat că jocul se doreşte a fi o variantă în trendul preocupărilor actuale ale tinerilor, scopul său fiind şi acela de promovare a judeţului, prin prezentarea inedită a patrimoniului material şi imaterial al Sălajului.

Jocul poate fi accesat de pe site-ul www.salajplus.ro.

Jocul a fost realizat în cadrul proiectului „Sălajul Interactiv II—Descoperim noi poveşti”, demarat în luna martie a acestui an şi implementat de către ADI Sălaj Plus, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Inspectoratul Școlar Judeţean Sălaj, realizat cu sprijinul unei companii multinaţionale locale.

Proiectul a presupus şi realizarea de către elevi din judeţ a unor texte, fotografii sau picturi despre întâmplări interesante, poveşti noi şi vechi, personaje de legendă sau locuri fascinante din Sălaj.

Cele mai bune reprezentări grafice şi povestiri realizate de către elevii ce au participat la concursul propus prin proiect au fost puse în pagină în broşura „Din ţara Silvaniei: oameni şi legende”.

Colecţia de imagini şi istorioare va fi distribuită în mod gratuit în Centrele de Informare Turistică active din judeţul Sălaj, precum şi în alte centre de acest fel din ţară, agenţiilor de turism locale şi regionale, dar şi altor organizaţii sau instituţii care îşi propun promovarea turistică a obiectivelor turistice şi a valorilor culturale sălăjene, în limita numărului disponibil. (Text: Agerpres, Foto: ro.wikipedia.org)