Festivalul lampioanelor din Thailanda

festival-lampioane-01

În fiecare an, în luna noiembrie, oraşul Chiang Mai din Thailanda este gazda unui Festival al lampioanelor, cunoscut sub numele de Loy Krathong (Lantern Festival). Anul acesta, evenimentul este programat în ziua de 14 noiembrie.

Fiecare participant aduce un lampion la care leagă un bilet pe care scrie o dorinţă pentru anul respectiv. Apoi îl înalţă spre cer, ca un tribut adus lui Buddha.

Seara, cerul este împânzit de luminile lampioanelor care alcătuiesc un peisaj de basm, în timp ce mulţimea de oameni care le înalţă cu bucurie şi speranţă contribuie la atmosfera feerică a unei seri de neuitat.

Festivalul mai include şi o procesiune a unor coşuri sau boluri frumos decorate, în care se pun flori, frunze de banan, lumânări parfumate şi, în mod simbolic, toate gândurile rele, ura, mânia şi necazurile, potrivit www.fest300.com. Toate acestea sunt trimise pe apă, însoţite de o rugăciune şi speranţa ca toate lucrurile rele să se spele.

„Loy” înseamnă a pluti, iar „krathong” este coşul respectiv. „Yi Peng” se referă la celebrarea lampioanelor — khom loy — în aer, când thailandezii îşi pun o dorinţă şi arată spre cer în timp ce înalţă obiectele.

festival-lampioane-02

Evenimentele din jurul festivalului includ parade luminoase, spectacole muzicale, concursuri de frumuseţe, dansuri tradiţionale, focuri de artificii, precum şi o varietate de standuri cu mâncare tradiţională. (Text: Agerpres, Foto: shutterstock.com., commons.wikimedia.com  , Video: youtube.com)