Carte de reţete înaltă de 3 metri

carte-retete-toma-cosmin

Cea mai mare carte de bucate din România, de trei metri înălţime, intitulată ”Euphoria”, a fost lansată duminică, 2 octombrie,  de chef Cosmin Toma, un bucătar căruia îi place să inventeze reţete şi, totodată, să le reinterpreteze pe cele clasice.

Lansarea a avut loc în cadrul unui festival gastronomic desfăşurat la Alba Iulia.

Cosmin Toma nu se află la prima performanţă de acest gen, în urmă cu doi ani acesta prezentând publicului o carte de bucate de un metru înălţime, volum care cuprindea, în patru capitole, peste două sute de reţete culinare, tradiţionale şi high class, aparţinând şi altor bucătari, şi peste o sută de fotografii.

Dată fiind dimensiunea actualei cărţi — trei metri, aceasta nu are pagini, fiind formată din cele două coperte, unde, alături de aprecierile unor colegi de breaslă, sunt tipărite patru reţete inedite concepute de către Cosmin Toma — ”Ciorbă de burtă în formă de piramidă”, ”Rose de Toma” (Trandafiri Muraţi), ”Muşchiuleţ de porc umplut cu muştar şi bacon, servit cu sos travilion” şi ”Cremeş”, de asemenea un preparat reinterpretat.

Toma a susţinut duminică, în cadrul primei ediţii a ”Alba Carolina Food Fest”, eveniment organizat în Șanţurile Cetăţii din Alba Iulia, şi un show culinar, prilej cu care a preparat, printre altele, şi îngheţată cu bacon.

Participant de-a lungul timpului la diverse competiţii, expoziţii cu specific culinar, inclusiv show-uri de televiziune — el însuşi prezentator şi realizator la o televiziune locală, chef Cosmin Toma poate fi catalogat drept un bucătar care nu duce lipsă de creativitate şi inventivitate. Acestuia îi place să reinterpreteze nu doar reţete tradiţionale, dar şi clasicul aranjament al mâncării în farfurie.

Printre reţetele sale inedite se mai numără şi ”Sarmale întoarse”, ”Desert din vanilie servit în intestin de porc” sau ”Ghiveci cu flori”. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Toma Ioan Cosmin)