6 ani de închisoare pentru moartea unui client alergic la arahide

alune

Patronul unui lanţ de restaurante indiene din nordul Angliei a fost condamnat luni, 23 mai, la şase ani de închisoare pentru ucidere din culpă, după moartea unui client alergic la arahide, care a mâncat un preparat curry comandat acasă.

Paul Wilson a murit la domiciliul său în urma unui violent şoc anafilactic în ianuarie 2014, la scurt timp după ce a mâncat din produsele cumpărate de la restaurantul Indian Garden din Easingwold, relatează marţi AFP.

Bărbatul de 38 de ani, care era deosebit de atent cu ce consuma, comandase anume un pui tikka massala „fără arahide”. Însă mâncarea, pregătită cu un amestec de alune ce conţinea şi arahide, i-a fost fatală.

În ceea ce este prezentat ca o premieră judiciară, Mohammed Zaman, 53 de ani, tată a patru copii, a fost condamnat luni de tribunalul din Teeside (nord-estul Angliei) la şase ani de închisoare pentru „ucidere din culpă prin neglijenţă gravă”, în ciuda faptului că incidentul s-a petrecut înaintea intrării în vigoare a unei legislaţii care face obligatorie prezenţa unei etichete destinate să semnaleze prezenţa arahidelor în orice fel de mâncare ambalat.

Acuzatul este proprietar al mai multor bunuri imobiliare care totalizează 2 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro). Judecătorul a subliniat că Mohammed Zaman a ignorat avertismentele date după un prim incident, căruia i-a căzut victimă alt client, Ruby Scott, de 17 ani, cu trei săptămâni înainte de decesul lui Paul Wilson. Acuzarea a arătat că Zaman, a cărui firmă are datorii de aproape 300.000 de lire sterline (387.000 de euro), a înlocuit praful de migdale cu un ingredient mai ieftin ce conţine arahide.

Trading Standard, agenţie guvernamentală de protecţie a consumatorilor, a declanşat urmăriri penale împotriva unor restaurante care folosesc în felurile de mâncare pregătite de ele arahide — numite şi „migdalele săracului” — în locul migdalelor, mai scumpe, înscrise în meniu.

Potrivit presei britanice, circa zece persoane mor anual în Marea Britanie din cauza alergiilor alimentare. (Text: Agerpres, Foto: foodsafetynews.com)