20 de sateliţi au fost lansaţi cu o singură rachetă

lansare-satelit

India a lansat miercuri, 22 iunie, în premieră 20 de sateliţi simultan cu o rachetă numită Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) de la centrul spaţial Sriharikota din sudul statului Andhra Pradesh, au declarat oficialii din domeniu citaţi de agenţia Xinhua.

Între sateliţii lansaţi se numără satelitul indian de observare a Pământului Cartosat şi satelitul companiei Google numit Terra Bella’s SkySat Gen2-1.

Racheta PSLV, cu o înălţime de 44,4 metri şi o greutate de 320 de tone, a fost lansată dimineaţa, la ora locală 09:26. Cei 20 de sateliţi cântăresc împreună 1.288 de kilograme.

Întreaga misiune de lansare a durat circa 26 de minute, iar oficialii un declarat-o un succes.

Imaginile trimise prin satelitul Cartosat vor fi utile pentru cartografie, urbanism, monitorizarea zonelor rurale, a terenurilor de coastă, a distribuţiei de apă şi în alte aplicaţii, a precizat agenţia privată de presă Indo-Asian News Service (IANS).

Potrivit Indian Research Organization Space (ISRO), satelitul de 110 kilograme SkySat Gen2-1, care aparţine Terra Bella, o companie a gigantului Google, este un mic satelit de imagistică asupra Pământului capabil să captureze imagini fotografice cu rezoluţia de sub un metru şi imagini video de înaltă definiţie, a mai menţionat IANS.

Lansarea de miercuri a fost prima în care agenţia spaţială indiană a lansat mai mult de 10 sateliţi cu o singură rachetă, scrie Xinhua. (Text: Agerpers, Foto: business-standard.com, Video: youtube.com)