1.500 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplant renal

interventie-chirurgicala

La Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni au fost realizate, în 18 ani, 1.700 de transplanturi renale, însă 1.500 de pacienţi se află pe listele de aşteptare, a declarat miercuri, 7 iunie, şeful centrului, academicianul Ioanel Sinescu, la Congresul Naţional de Urologie ROMURO 2016.

„Din punct de vedere al tehnicii intervenţioniste, al tratamentului postoperator, dar şi al dotărilor din clinicile de specialitate, urologia românească nu mai întâmpină niciun obstacol, iar pacienţii sunt trataţi similar celor din marile centre ale lumii, doar că prin numărul redus al grefelor necesare unor astfel de intervenţii chirurgicale salvatoare, lista de aşteptare a celor aflaţi în suferinţă continuă să crească, depăşind, în cazul Centrului de la Fundeni, pragul de 1.500. Statistic, ne putem mândri că în 18 ani am realizat peste 1.700 de transplanturi renale şi că, în comparaţie cu anul trecut, numărul donatorilor în moarte cerebrală a crescut radical, una dintre cauze fiind cel mai probabil dezvoltarea palierelor de informare la nivel naţional şi la nivelul centrelor de ATI privind importanţa donării de organe pentru salvarea altor vieţi, context în care, la Fundeni, s-au realizat, în ultimul an, 118 transplanturi renale, 27 cu grefe de la donatori în viaţă şi 91 cu grefe primite de la donatori aflaţi în moarte cerebrală”, a afirmat academicianul.

Potrivit acestuia, mai mult de 13.500 de pacienţi se află pe hemodializă sau dializă peritoneală. Ioanel Sinescu a precizat că, în perioada 1 iunie 2015 — 31 mai 2016, au fost înregistrate în centru 7.195 de internări continue, 9.440 internări de zi, 8.940 proceduri urologice, 4.089 operaţii deschise, 2.319 endoscopii urologice joase, 1.894 endoscopii urologice înalte, alte proceduri (inclusiv laparoscopice) — 638.

O statistică realizată de Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni pentru perioada 2005-2014 arată că s-au realizat 1.021 de transplanturi renale şi postransplant se înregistrează 804 (78,74%) de pacienţi în viaţă care manifestă funcţii renale normale, 99 (9,69%) de pacienţi se află pe dializă, 41(4,01%) au dispărut din evidenţe din motive necunoscute, 70 (6,85%) au decedat din diferite cauze, având la acel moment funcţiile renale normale, iar 7 (0,68%) au decedat din cauza pierderii funcţiilor renale.

Statistica realizată arată o rată de supravieţuire post-transplant mult mai ridicată în comparaţie cu statistica europeană care indică un procent de 65%.

Cea de-a 32-a ediţie a Congresului National de Urologie ROMURO 2016, manifestare ştiinţifică recunoscută şi inserată pe agenda EAU (European Association of Urology), al cărei organizator este Asociaţia Română de Urologie (ARU) a debutat miercuri la Bucureşti.

În cele patru zile de dezbateri vor fi prezentate celor peste 400 de participanţi cele mai noi informaţii şi rezolvări de cazuri complexe din urologia europeană, acest amplu eveniment ştiinţific incluzând şi alte două manifestări — Școala Europeană de Urologie şi cel de-al XI-lea Congres al Societăţii Asistenţilor Medicali din Urologie (SAMU).

Reputaţi profesori urologi atât din ţară, cât şi din străinătate vor aduce noutăţile de ultimă oră prin intermediul celor peste 150 de lucrări ştiinţifice, înregistrându-se astfel un număr record în ceea ce priveşte volumul informaţional expus în cadrul unui astfel de eveniment medical. (Text: Agerpres, Foto: avsurgery.com)