Elveţia este oraşul unde se consumă cea mai multă ciocolată din întreaga lume: 12 kilograme pe cap de locuitor. Se povesteşte că în 1679, Henry Escher, primarul oraşului Zurich, a fost atât de impresionat de o ceaşcă de ciocolată caldă servită la Bruxelles, încât a decis să importe formula în Elveţia.
A avut un succes atât de mare încât oraşul a sfârşit prin a interzice ciocolata, considerând că este afrodisiacă. A fost reintrodusă de abia la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când Zurich a devenit unul dintre cele mai mari centre de producţie din întreaga lume.
În Zurich există o listă lungă de localuri şi cofetării unde pot fi degustate produse delicioase de ciocolată. Ultimul strigăt îl reprezintă „Say Chocolate” unde sunt scrise în ciocolată mesajele trimise de client cu ajutorul unei aplicaţii care pot fi ridicate de la sediu şi trimise apoi cuiva drag. Kirsch-stengeli este o altă specialitate cu care se laudă Zurich, unde pot fi cumpărate bomboane de ciocolată umplute cu lichior şi care sunt fabricate pe comandă după o reţetă tradiţională veche.
Cele mai cerute sunt bomboanele umplute cu lichior de vişine, dar la fel de căutate sunt şi cele cu lichior de pere sau de caise. Plină de tradiţie este şi cofetăria „Schober” unde se poate servi o ceaşcă de ciocolată caldă având alături o delicioasă prăjitură cu cremă St. Honoré. Pentru acasă sunt propuse o gamă variată de dulciuri şi de bomboane de ciocolată.
Nu departe se află cofetăria „Honold„ care oferă bunătăţi din ciocolată din secolul XIX. Bomboanele sunt pregătite după o reţetă originală. Foarte căutate sunt de exemplu trufele „sabayón”, pregătite după reţeta italiană zabaione – o tentaţie irezistibilă pentru orice localnic.
Un loc special este şi „Läderach„, una din „şocolateriile” renumite ale oraşului. Deşi originară din Bilten (cantonul Glarus), această fabrică de ciocolată permite vizitatorului să asiste la procesul de fabricare a produselor sale renumite FrishSchoggi – tablete de ciocolată cu umplutură de migdale şi nuci. La fel de căutate sunt şi excelentele „piccoletti” şi „bijous” din ciocolată.
Un alt local renumit este „Truffe„ unde se poate servi cea mai delicioasă ceaşcă de ciocolată din oraş şi o selecţie de trufe artizanale. Experţi în trufe sunt şi cei de la „Teuscher” care vând în magazinele lor trufe cu cremă de şampanie şi care sunt renumiţi pentru ambalajele lor deosebite. Max Chocolatier, amplasat în complexul Globus Zurich Bellevue, oferă cea mai bună ciocolată artizanală, cu diferite umpluturi, şi o gamă variată de dulciuri create special pentru diabetici.
Cea mai cunoscută fabrică de ciocolată din lume, Lindt, deţinută la origine de familia Sprüngli, se află la câţiva kilometri de centrul oraşului Zurich, pe malul lacului. În acest decor încântător se înalţă şi un cort uriaş unde sunt oferite produse greu de găsit în alte locuri şi unde clienţii sunt ispitiţi mereu cu oferte speciale. (Text: Agerpres, Foto; dcrainmaker.com)