Ziua Unirii Principatelor, aniversată, în premieră, ca sărbătoare naţională (galerie foto)

IMG_3320-ww

Peste 5.000 de persoane au participat sâmbătă, 24 ianuarie 2015, la Iaşi, la manifestările prilejuite de aniversarea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. La manifestările care au avut loc în Piaţa Unirii au fost prezenţi, printre alţii,  preşedintele României, Klaus Iohannis, primul ministru Victor Ponta, parlamentari, miniştri, reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Moldovei, dar şi primarii oraşelor Chişinău şi Cernăuţi, Dorin Chirtoacă şi, respectiv, Oleski Kaspruk.

După momentul artistic susţinut de actorul Costel Puşcaşu, de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, care a recitat un text despre însemnătatea Unirii Principatelor Române, şi un „Te Deum” în memoria celor care au înfăptuit actul istoric de la 24 ianuarie 1859, au urmat discursurile oficialităţilor şi ceremonialul depunerii de coroane de flori la grupul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestările din Piaţa Unirii s-au încheiat cu parada militară, urmată de tradiţionala „Horă a Unirii”, în care s-au prins deopotrivă oficialităţile locale şi centrale şi simplii cetăţeni.

În discursul său, primarul Gheorghe Nichita a afirmat că Iaşului trebuie să-i fie recunoscute meritele în înfăptuirea Micii Uniri, oferindu-i-se şansa de a redeveni un oraş prosper, atât din punct de vedere economic, cât şi social şi cultural.  

IMG_3382-ww

Ani de-a rândul, de aici, din Piaţa Unirii, am dat exemplul marilor noştri înaintaşi, care au respectat Iaşul şi i-au recunoscut meritele istorice. Am spus-o şi o repet, cred că avem nevoie astăzi, mai mult decât oricând, de spiritul marilor oameni care au reuşit să făurească România modernă (…) Astăzi avem nevoie de aceeaşi apreciere din partea instituţiilor fundamentale ale statului şi a elitelor ţării, a Preşedinţiei, a Guvernului şi a Parlamentului, care să redea Iaşului şansa de a redeveni un oraş care trebuie să emane prosperitate, bunăstare, cultură pentru Moldova de dincoace şi dincolo de Prut şi pentru românii aflaţi în vechea Bucovină. Mă bucură că, în sfârşit, Guvernul Victor Ponta, şi sunt convins că şi Preşedintele României, au sprijinit şi vor sprijini marile proiecte ale Iaşului. Aşa cum au sprijinit modernizarea Aeroportului, aşa dorim să realizăm şi Autostrada care să lege Moldova de Ardeal, şi Spitalul Regional de Urgenţe, şi alte proiecte economice menite a dezvolta această regiune şi a o scoate din izolare.
Aceste proiecte pot deveni realitate dacă cei responsabili sunt uniţi în misiunea lor de a dezvolta şi moderniza naţiunea română”, a declarat Gheorghe Nichita.

În discursul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat faptul că, pentru prima dată, ziua de 24 Ianuarie este celebrată ca sărbătoare naţională legală, făcând totodată apel la solidaritate şi consens în ceea ce priveşte marile proiecte de dezvoltare a ţării.

„Pentru prima dată marcăm cu toţii Unirea Principatelor Române ca sărbătoare naţională. 156 de ani mai târziu, România este ţară a Uniunii Europene, cu drepturi depline, iar românii călătoresc şi muncesc pretutindeni. Cu încredere în prezent să fim, oriunde ne-am afla, o naţiune a unirii şi un popor al unităţii, în numele singurului proiect care ne dă identitate şi se numeşte România. Lecţia trecutului este puterea solidarităţii. Este nevoie de curaj şi acţiune, pentru occidentalizarea ţării. Ideea de consens este puterea de a renunţa la interese particulare”, a spus preşedintele.

IMG_2794-ww

În mesajul său adresat mulţimii, premierul Victor Ponta a evidenţiat rolul pe care unirea forţelor politice îl are pentru schimbarea în bine a României.

„Mă bucur că anul acesta, sărbătoarea naţională îşi găseşte un corespondent în atmosfera politică generală, dar şi în dorinţa de solidaritate manifestată de români. Îmi doresc ca în 2015 să fim mai uniţi în jurul unor proiecte comune, facem mai puţină politică şi mai multă administraţie, să fim mai puţin preocupaţi de ambiţii şi bătălii interne şi mai interesaţi de soarta românilor de pretutindeni, de îmbunătăţirea nivelului de trai şi de locul României în lume”, a spus Victor Ponta.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, a făcut referire la proiectele de care are nevoie Iaşul pentru a se dezvolta, dând ca exemplu în acest sens realizarea autostrăzii Moldova – Transilvania.

De secole, cea mai mare problemă pentru dezvoltarea durabilă şi pentru viitorul Moldovei a fost trecerea munţilor înspre Europa (…) Spuneam anul trecut că dacă Iaşul şi Moldova nu vor avea perspectiva cinstită a unei autostrăzi, acest lucru nu va fi eşecul Iaşului. Va fi eşecul întregii Românii. Pentru că un Iaşi şi o Moldovă mai sărace nu înseamnă că avem o Românie mai bogată sau mai încrezătoare în ea însăşi sau, cel mai important, o Românie unită în secolul 21. Aceasta este cea mai mare durere a regiunii noastre, a Iaşului şi îi mulţumim domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru susţinerea pe care o acordă acestui proiect şi rugăm Guvernul României şi pe primul-ministru, astăzi dl. Victor Ponta, dar oricine ar fi premierul României, să ia seamă de această rugăminte şi, în zilele următoare, când Guvernul României va decide forma finală a Master Planului de Transport  al României, autostrada care să lege Moldova de Europa să îşi aibe locul binemeritat”, a spus Cristian Adomniţei.

După încheierea manifestărilor din Piaţa Unirii, atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta, s-au deplasat, pe jos, către Biserica „Trei Ierarhi”, unde au depus coroane de flori la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acţiunile dedicate aniversării Zilei Unirii Principatelor, organizate la Iaşi, s-au încheiat cu retragerea cu torţe a militarilor din Garnizoana Iaşi, pe traseul Piaţa Unirii – Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Grădina Palas, unde a fost arborat un drapel uriaş al României. (Text: infois.ro, foto: Liviu Chirica/Zoom Art)