Ziua pompierilor

ziua-pompierilor

Ziua pompierilor este marcată la 13 septembrie, începând cu anul 1953, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluţiei de la 1848.
În această zi, trupele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti, în timp ce trupele ţariste înaintau spre Capitală dinspre Focşani. Pentru a stăvili intervenţia militară străină, populaţia Bucureştilor a ieşit în calea otomanilor la Cotroceni, încercând să oprească ocuparea Capitalei.

O delegaţie formată din revoluţionari, foşti membri ai guvernului provizoriu, a încercat, la rându-i, să trateze ocolirea Capitalei. Fuad Paşa a refuzat orice negocieri, i-a arestat pe revoluţionari, înaintând pe trei coloane spre centrul oraşului.

În faţa garnizoanei Regimentului II din Dealul Spirii, Fuad Paşa a avut noi incidente. Colonelul Radu Golescu a refuzat să evacueze clădirile. În pline parlamentări, spre garnizoană se îndrepta compania de pompieri, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu. Deşi turcii s-au obligat să le permită accesul în spaţiul Regimentului II, au avut loc altercaţii între turci şi români şi pe Dealul Spirii s-a dat o bătălie sângeroasă, rămasă în istorie sub denumirea de ”baia de sânge de la Bucureşti”.

Fuad Paşa şi generalul Duhamel au ocupat militar Capitala. În acest fel, era înfrântă revoluţia română în Ţara Românească. (Text si foto: Agerpres)