Ziua mondială a turismului

ziua-turismului

La 27 septembrie, cele 150 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Turismului sărbătoresc, în fiecare an, Ziua mondială a turismului.

Celebrarea Zilei mondiale a turismului a fost stabilită, în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului, din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru 27 septembrie, când se aniversează şi adoptarea statutului Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei de ordin social, cultural, politic şi economic al turismului.

Reprezentanţii UNWTO stabilesc o temă anuală de dezbatere şi o ţară gazdă în fiecare an, punând în prim-plan probleme de actualitate.

Tema propusă pentru 2016 este „Turismul pentru toţi!” („Tourism4all! — promoting universal accessibility”), iar oraşul şi ţara gazdă — Bangkok, Thailanda, se menţionează pe site-ul wtd.unwto.org.

Turismul accesibil se referă la crearea modalităţilor de satisfacere a nevoilor celor care călătoresc sau sunt acasă.

„Din cauza unui handicap, chiar şi temporar, ori familiile cu copii mici, sau persoanele vârstnice, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, cu toţii beneficiem de accesibilitate universală în turism”, se precizează pe wtd.unwto.org.

În mesajul de Ziua Mondială a Turismului, secretarul general UNWTO, Taleb Rifai, a menţionat că turismul a cunoscut o revoluţie în ultimii 50 de ani şi că, în 1950, existau 25 de milioane de turişti în lume, iar în prezent există aproximativ 1,2 miliarde de oameni care călătoresc în lume.

„Când călătorim, întâlnim oameni noi, locuri noi, idei noi. De multe ori, percepţia noastră asupra lumii se schimbă (…). Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că pentru multe persoane o călătorie în scop turistic poate fi un proces destul de dificil. Se estimează că 15% din populaţia lumii trăieşte cu o anumită formă de dizabilitate, reprezentând un miliard de oameni din întreaga lume în imposibilitatea de a se bucura de privilegiul de a cunoaşte alte culturi, noi experienţe şi de a explora noi puncte de interes”, spune secretarul general UNWTO, Taleb Rifai.

Potrivit acestuia, accesibilitatea ar trebui să fie în centrul politicilor de turism şi a strategiilor de afaceri, nu numai ca drepturi ale omului, ci şi ca o oportunităţi.

„Toţi cetăţenii lumii au dreptul de a experimenta incredibila diversitate pe care planeta o are de oferit”, a mai declarat Taleb Rifai.

Un număr record de turişti internaţionali, estimat la 1,18 miliarde, au călătorit în lume în 2015, în creştere cu 4,4% faţă de 2014, a anunţat, în ianuarie 2016, Organizaţia Mondială a Turismului. În ciuda ameninţărilor teroriste, turismul internaţional este în continuă ascensiune. Cele mai mari creşteri au fost consemnate în Europa (+5%), regiunea Asia-Pacific (+5%) şi pe continentul american (+5%), însă s-a consemnat o scădere semnificativă în Africa de Nord (-8%), în special în Tunisia, ca urmare a atentatelor care au vizat zone turistice din această ţară.

„Rezultatele din 2015 au fost fost influenţate de cursul de schimb, preţul scăzut al petrolului şi crizele existente în numeroase zone ale lumii”, a arătat Organizaţia Mondială a Turismului. (Text: Agerpres, Foto: ttrweekly.com)