Ziua mondială a poeziei

carti-poezie

La 21 martie, în fiecare an este marcată Ziua mondială a poeziei pentru a susţine diversitatea lingvistică prin intermediul expresiei poetice şi de a oferi limbilor pe cale de dispariţie posibilitatea de a fi auzite în cadrul comunităţilor lor.

UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis în timpul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999, o decizie pentru ca în fiecare an să fie sărbătorită Ziua mondială a poeziei. Poezia transmite valorile cele mai intime ale diverselor culturi.

Marcarea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze o revenire la tradiţia orală, la susţinerea recitalurilor de poezie, pentru a restabili un dialog între poezie şi celelalte arte, precum teatru, dans, muzică şi pictură, evidenţiind astfel dictonul lui Delacroix: „Nu există nicio altă artă fără poezie”.


Atât în instituţiile culturale din Bucureşti cât şi în alte oraşe din ţară această este marcată prin diverse evenimente culturale. Sunt organizate acţiuni de susţinere şi de prezentare a mai multor poeţi care sunt privaţi de libertate, cenzuraţi şi supuşi suferinţei în diverse părţi ale lumii: Ashraf Fayadh, Mahvash Sabet, Liu Xia, Amanuel Asrat, Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami, Fatima Naoot, Aron Atabek.

Ziua Internaţională a Poeziei promovează eforturile editurilor, care încearcă să se afirme în acest domeniu publicând colecţii ale poeţilor tineri. Şi, nu în cele din urmă, este promovată imaginea poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie văzută ca un mijloc de afirmare a identităţii unei societăţi. (Text: Agerpres, Foto: wisegeek.org)