Ziua mondială a păcii

ziua-pacii

Ziua mondială a păcii (International Day of Peace) este celebrată la 21 septembrie.

Această zi dedicată păcii, promovată de Naţiunile Unite, a fost stabilită pentru prima dată în 1981, prin Rezoluţia 36/67, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an în deschiderea sesiunilor din luna septembrie. Adunarea Generală a ONU a declarat această dată ca o zi dedicată consolidării idealurilor păcii, atât în interiorul cât şi între toate naţiunile şi popoarele lumii.

Prima zi mondială a păcii a fost marcată în septembrie 1982. Rezoluţia 55/282 a ONU adoptată la 7 septembrie 2001 prevede ca începând din 2002 Ziua mondială a păcii să fie celebrată la 21 septembrie.


Tema din 2016 pentru Ziua mondială a păcii a făcut referire la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, ca părţi de construcţie în arhitectura globală a păcii (”The Sustainable Development Goals: Building Blocks for Peace”)

Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă au fost adoptate în unanimitate de cele 193 de state membre ale ONU în cadrul unui summit istoric al liderilor lumii, care a avut loc la New York în septembrie 2015. Noua Agendă 2030 invită ţările să înceapă eforturile pentru atingerea acestor obiective în următorii 15 ani. Aceasta are ca scop eradicarea sărăciei, protejarea planetei şi asigurarea prosperităţii pentru toţi.

România s-a alăturat liderilor celor 193 state membre ale ONU la Summit-ul privind dezvoltarea din septembrie 2015 adoptând Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu. Pentru prima oară, acţiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare, aminteşte site-ul mae.ro.

Fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă reprezintă o parte de construcţie în arhitectura globală a păcii.

O altă Zi mondială a păcii se sărbătoreşte şi la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de către Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. (Text: Agerpres, Foto: todayznews.com)