Ziua Mondială a Cercetăşiei

 

Ziua Mondială a Cercetăşiei este marcată la 22 februarie şi reprezintă ziua de naştere a fondatorului Mişcării „Scout” – cercetaşii, Robert Baden-Powell, şi, în acelaşi timp, activitatea cercetaşilor specifică ţărilor şi culturii în care aceştia trăiesc.

Robert Baden-Powell a urmat o carieră militară şi a încercat să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor. A fost distins, la Londra, de către regina Victoria, cu Ordinul Bath şi avansat la gradul de general-maior, această avansare marcând finalul carierei sale militare. Ulterior, şi-a dedicat viaţa promovării păcii şi toleranţei, potrivit scout.ro.

În vara anului 1907, a organizat pe coasta de sud a Angliei (insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii, acesta reprezentând momentul când a luat naştere Cercetăşia, o mişcare care, în scurt timp, a luat o amploare deosebită în toate regiunile lumii.


La 29 iulie 1907, a fost înfiinţată mişcarea „Scout”, care este o mişcare educativă a copiilor şi tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex, credinţă sau condiţie socială, în concordanţă cu principiile şi metoda Scout. Scopul mişcării este de a contribui la dezvoltarea tinerilor în vederea împlinirii lor fizice, intelectuale, sociale şi spirituale, pentru a deveni cetăţeni responsabili ai comunităţilor locale, naţionale şi internaţionale.

Cercetăşia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea „Scouting for Boys”, scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea iniţială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis „de cercetaş” pe care, apoi, organizaţii deja existente (Boys Brigade) să le preia şi să le adapteze programului propriu.

Mişcarea foloseşte metoda Scout, un program de educaţie informală, care pune accentul pe activităţile în aer liber. O altă caracteristică a mişcării Scout este uniforma, folosită pentru a ascunde eventualele diferenţe sociale dintre membri.

Încă de la începuturile sale, cercetăşia a fost organizată şi condusă de către tineri. Aceasta reprezintă mai mult decât recreere, este educaţie pentru viaţă, un mod de a trăi şi o mişcare cu impact semnificativ la nivel mondial.

Cercetăşia oferă tinerilor şansa de a participa la diverse activităţi, evenimente, programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea lor, le creează noi oportunităţi, le încurajează diversitatea şi egalitatea şi îi ajută să lege noi prietenii. Nu în ultimul rând, cercetăşia dezvoltă potenţialul fiecărui individ şi al grupurilor, responsabilizându-i şi insuflându-le valori clare.

În prezent, cercetaşi din toate ţările sunt implicaţi în proiecte de dezvoltare pe teme diverse, cum ar fi dependenţa de droguri şi prevenirea ei, apă curată şi salubritate, instrucţie şi conservarea mediului. (Text: Agerpres, Foto: jerseyshorescouts.org)