Ziua internaţională a voluntarilor

voluntariat

În fiecare an, la 5 decembrie este celebrată Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD) o zi ce oferă atât voluntarilor, cât şi organizaţiilor ocazia de a onora munca în folosul celorlalţi, de a împărtăşi valorile voluntariatului şi de a le promova în cadrul comunităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, agenţiilor ONU, autorităţilor guvernamentale sau în cadrul sectorului privat.

În 2017, tema Zilei internaţionale a voluntarilor este „Volunteers Act First. Here. Everywhere.„, o recunoaştere a solidarităţii pozitive a voluntarilor din întreaga lume care sar în ajutor oamenilor în momentele cele mai grele, salvând vieţi de multe ori şi susţinându-i pe aceia care reuşesc să-şi continue viaţa.

Tema din 2016 a fost „Aplauze globale – întinde o mână voluntarilor” , iar în 2015, tema acestei zile a fost „Lumea ta se schimbă. Tu? Fii voluntar!” şi a reprezentat o provocare lansată voluntarilor din întreaga lume de a se implica în implementarea obiectivelor globale, respectiv a Agendei 2030 pentru o dezvoltare durabilă, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 25 septembrie 2015.

Această zi a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985. Anul 2001 a fost proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 52/17 din 20 noiembrie 1997, drept Anul internaţional al voluntarilor, cu scopul de a promova recunoaşterea eforturilor şi a muncii depuse, facilitând crearea unei reţele de comunicare şi promovare a beneficiilor care decurg din activităţile de voluntariat.

În urma unei cerinţe venite din partea Adunării Generale a ONU, Programul Naţiunilor Unite pentru Voluntariat (UNV) a conceput Planul de Acţiune 2016-2030 în vederea integrării voluntariatului în politicile şi programele privind pacea şi dezvoltarea pentru viitorul deceniu şi mai departe, conform www.volunteeractioncounts.org.


În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când mai multe organizaţii internaţionale de voluntariat au venit în ţară, iar altele au înfiinţat filiale, aducând cu ele experienţa în lucrul cu voluntarii şi coordonarea lor, se menţionează pe www.voluntareuropean.ro. În aceeaşi perioadă, ONG-urile româneşti au început să implice voluntari locali în activităţile lor, iar în 1997 au apărut şi primele centre de voluntariat.

Comisia Europeană a lansat în 2011, Anul european al voluntariatului, în semn de recunoaştere a eforturilor depuse de cei aproximativ 100 de milioane de voluntari europeni. În acelaşi timp, Anul şi-a propus să faciliteze accesul celor interesaţi la acţiuni de voluntariat şi să amelioreze calitatea acestora. ”Voluntariatul este acea activitate desfăşurată de bunăvoie, în urma unei alegeri şi pe baza unei motivaţii individuale, care nu urmăreşte câştigul financiar, fiind de multe ori desfăşurată prin intermediul unei organizaţii nonprofit sau în cadrul unei iniţiative comunitare, dar şi informal, direct în beneficiul altor persoane sau al comunităţii” consemnează ”Agenda publică pentru voluntariat în România 2012-2020”, un document elaborat în contextul Anului european al voluntariatului, potrivit www.eurodesk.ro.

Principalii actori ai mişcării de voluntariat din România sunt: voluntarii; ONG-urile şi instituţiile publice care implică voluntari; centrele de voluntariat care intermediază, acolo unde ele există, legătura dintre voluntari şi nevoia de voluntari a organizaţiilor; companiile sau instituţiile care susţin sau iniţiază proiecte de voluntariat pentru angajaţii lor; mecanisme europene, precum programele de schimburi internaţionale de voluntari, cum este şi Serviciul European de Voluntariat. (Text: Agerpres, Foto: helpindiahelp.org)