Ziua internaţională a studenţilor

ziua-studentilor

Ziua internaţională a studenţilor este marcată anual la 17 noiembrie.

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internaţională a studenţilor în anul 1941 de către Consiliul Internaţional al Studenţilor pentru a comemora evenimentele din 1939, desfăşurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanţii nazişti din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstraţie a studenţilor de la Facultatea de Medicină din Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstraţiilor, nouă studenţi au murit, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.

În toamna anului 1989, la 17 noiembrie, slovacii au cerut ieşirea din comunism, prin demonstraţii studenţeşti, urmând ca în ziua următoare să facă acelaşi lucru şi cehii. Manifestaţia desfăşurată la Praga, la care au participat peste 15.000 de studenţi, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniţi.

Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestaţiilor anticomuniste ale studenţilor din Praga, care au marcat începutul ”Revoluţiei de catifea” din Cehoslovacia, potrivit site-ului Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) — www.anosr.ro.

Ziua internaţională a studenţilor este în prezent marcată în ţări precum Grecia, Republica Cehă şi Slovacia. Revolta studenţilor politehnişti din Atena împotriva juntei militare greceşti din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când la primele ore ale dimineţii un tanc AMX 30 a dărâmat porţile blocate ale Politehnicii.


Un moment de cotitură în mişcarea pentru drepturile studenţilor a fost recenta adoptare de către Uniunea Europeană a Studenţilor a Cartei Drepturilor Studenţilor europeni, ca document de referinţă vis-a-vis de drepturile pe care le au toţi studenţii din Europa. Indiferent de istoria pe care o au studenţii din fiecare stat în parte, studenţii au rămas o forţă progresivă a societăţii, o elită intelectuală emergentă şi un factor de progres. Adesea, tentativele studenţilor de a aduce schimbare au fost înăbuşite de forţe reacţionare în locuri precum Piaţa Tiananmen în 1989 sau în Piaţa Universităţii în 1990″, arată ANOSR.

Conform site-ului amintit, ANOSR doreşte să reînvie spiritul purtat de studenţii de atunci; să acorde importanţa cuvenită zilei de 17 noiembrie.

„Nu e o zi oarecare, e o zi în care studentul a revoluţionat întreaga societate. Ca o subliniere a importanţei pe care o acordăm istoriei, în ziua de 17 noiembrie, în ţară vor fi organizate diferite manifestaţii de către organizaţii studenţeşti”, precizează Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. (Text: Agerpres, Foto: university.which.co.uk)