Ziua internaţională a muzeelor

muzeu

La 18 mai 2016, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) invită toate muzeele lumii – mari sau mici, din mediul urban sau rural, dedicate artelor sau ştiinţelor – să sărbătorească Ziua internaţională a muzeelor, o legătură complexă între oameni şi mediul înconjurător.

Tema din acest an se intitulează ”Muzeele şi peisajele culturale” şi este, totodată, şi tema Conferinţei Generale a Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), ce se va desfăşura la Milano, în Italia, între 3 şi 9 iulie 2016, se arată pe site-ul http://network.icom.museum.

Tema din acest an evidenţiază responsabilitatea muzeelor nu numai asupra colecţiilor lor, ci şi asupra mediului înconjurător, care include oraşele, satele şi comunităţile cărora le aparţin, şi le invită să promoveze şi să împărtăşească atât propriile lor colecţii, cât şi patrimoniul cultural şi natural din jurul lor. Muzeele de toate tipurile pot contribui la dezvoltarea durabilă, prin consolidarea legăturilor dintre oameni şi mediul înconjurător.

Stabilită în 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Ziua internaţională a muzeelor are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, profesioniştii acestora şi public.

Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.

Comitetul consultativ al ICOM alege în fiecare an tema pentru desfăşurarea evenimentului, ce poate atinge subiecte precum globalizarea, populaţiile indigene, reducerea decalajelor culturale şi grija pentru mediul înconjurător. De-a lungul anilor, evenimentul a reunit un număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2009, au participat aproximativ 20.000 de muzee din 90 de ţări. În 2012, numărul muzeelor participante a ajuns la 30.000 din 129 de ţări. În 2015, mai mult de 35.000 de muzee au participat la acest eveniment, ce s-a desfăşurat în 145 de ţări.

Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) este organizaţia internaţională a muzeelor şi a profesioniştilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial. Creat în 1946, ICOM este o organizaţie neguvernamentală, cu sediul la Paris, aflată într-o relaţie formală de asociere cu UNESCO şi care se bucură de un statut special, pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC).

Cei peste 30.000 de membri ai ICOM, din 20.000 de muzee, activi în 171 de comitete naţionale şi internaţionale, colaborează la activităţile organizaţiei, atât pe plan naţional şi regional, cât şi pe plan internaţional: ateliere, publicaţii, programe de formare, programe de parteneriat şi de promovare reciprocă a muzeelor, inclusiv prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei internaţionale a muzeelor. Pentru întărirea activităţii lor, unele comitete naţionale sunt grupate în organizaţii regionale.

Organizate atât în ziua de 18 mai, cât şi în jurul acestei date, evenimentele şi acţiunile prilejuite de Ziua internaţională a muzeelor pot dura întreaga zi, un weekend sau chiar o săptămână. În acest context, este organizat şi evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional. În jur de 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul, anul acesta având loc la 21 mai 2016. (Text: Agerpres, Foto: sciencebuzz.org)