Ziua internaţională a francofoniei

Ziua-francofoniei

În fiecare an, la 20 martie, este sărbătorită Ziua internaţională a francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod regulat limba franceză.

Evenimentul reprezintă un prilej de a face cunoscute valorile culturale ale acestei limbi, solidaritatea şi deschiderea spre dialog ce îi caracterizează pe vorbitori. Termenul „francofonie” desemnează oamenii şi ţările vorbitoare de limbă franceză. Cuvântul a fost creat de eseistul francez Onésime Reclus, în 1880, pentru regiunile geografice în care se comunică permanent în limba franceză.

Limba franceză, valorile solidarităţii şi dialogul inter-cultural ce definesc francofonia sunt celebrate în prezent în peste 100 de ţări, cu prilejul Zilei internaţionale a francofoniei, aleasă pentru a marca semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a Convenţiei prin care a fost creată Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), astăzi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Instituită în 1998, de Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), ziua a fost sărbătorită prima dată de 49 de ţări francofone membre.

În calitate de stat membru cu drepturi depline al OIF, România celebrează Ziua internaţională a francofoniei din anul 1993. Atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României peste hotare, ziua este sărbătorită printr-o serie de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice, reunite în cadrul săptămânii francofoniei în perioada martie-aprilie. Manifestările au drept scop promovarea imaginii României, a diversităţii şi valorilor francofone, marcarea identităţii francofone a României şi vizează mediul diplomatic, academic, mass-media, mediile şcolare, publicul larg.

În prezent, Organizaţia Internaţională a Francofoniei cuprinde 80 de state şi guverne (57 de state membre şi 23 de ţări cu statut de observator), care reprezintă împreună mai mult de o treime din statele membre ale Naţiunilor Unite, cu o populaţie de peste 890 de milioane de persoane, inclusiv 220 de milioane de vorbitori de limba franceză. La 20 martie, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sărbătoreşte Ziua limbii franceze, data fiind aleasă special pentru a fi marcată prin Ziua internaţională a francofoniei.

În 2010, pentru a sublinia importanţa multilingvismul şi a diversităţii culturale, ONU a hotărât să celebreze cele şase limbi oficiale ale sale şi a ales o zi simbolică pentru fiecare: franceza (20 martie – Ziua internaţională a francofoniei), chineza (20 aprilie – inventarea caracterelor chinezeşti de Cangjie), engleza (23 aprilie – ziua de naştere a dramaturgului şi poetului William Shakespeare), rusa (6 iunie – ziua de naştere a poetului şi dramaturgului Aleksandr Puşkin), spaniola (12 octombrie – Ziua hispanităţii) şi araba (18 decembrie – Adunarea Generală ONU desemnează araba ca a şasea limbă oficială a organizaţiei, în 1973).

Franceza, care a fost în secolul al XIX-lea limba diplomaţiei, deţine încă un loc aparte în cadrul Naţiunilor Unite. Aceasta nu este doar una din cele şase limbi oficiale, ci şi una din cele două limbi de lucru ale Secretariatului ONU. 38 de ţări din 193 de state membre utilizează franceză pentru a comunica cu organizaţia, 40% din personalul operaţiunilor de menţinere a păcii este desfăşurat în ţările francofone, iar Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare are reprezentanţe în 24 de ţări francofone. (Text: Agerpres, Foto:20mars.francophonie.org)