Ziua internaţională a fericirii

bebelus-fericire

Ziua internaţională a fericirii este marcată, anual, la data de 20 martie. A fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, cu scopul de a evidenţia faptul că fericirea şi starea de bine sunt ţeluri şi aspiraţii omeneşti universale.

Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei „Economişti pentru pace şi securitate”, un ONG afiliat ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenţia asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană creşte proporţional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al ţărilor.

Pentru ediţia 2017 a Zilei internaţionale a fericirii, ONU a decis să readucă în atenţia publică Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în septembrie 2015. În cadrul acesteia se regăsesc cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal şi sub denumirea de Obiective Globale. Printre ele se află „fără sărăcie”, „foamete zero”, „sănătate şi bunăstare”.


Pentru ediţia din 2018, site-ul oficial al evenimentului îi invită pe cititori să semneze un angajament solemn (pledge) pentru a crea mai multă fericire în jurul lor, completând, în acest sens, un formular simbolic ce poate fi găsit la adresa happinessday.org.

În al doilea rând, cei de la ONU încurajează pe toată lumea să împărtăşească, în mediul online, vestea că 20 martie este Ziua internaţională a fericirii, prin folosirea unor termeni cheie precum: #internationaldayofhappiness (#ziuainternaţionalăafericirii), #happinessday (#ziuafericirii), #choosehappiness (#alegefericirea) sau #createhappiness (#creeazăfericire).

Printre sugestiile pe care cei de la ONU ni le fac pentru a atinge o stare sufletească de mulţumire intensă şi deplină se numără alimentaţia corectă, exerciţiile fizice, gândirea pozitivă. Suntem încurajaţi să petrecem cât mai mult timp alături de persoanele apropiate, dar fără să neglijăm introspecţia. Gratitudinea sinceră şi caritatea sunt, la rândul lor, ingrediente ale fericirii.

Totodată, cei de la ONU ne amintesc că fericirea este contagioasă şi că un simplu zâmbet poate însenina chiar şi ziua unui străin(Text: Agerpres, Foto: mrwallpaper.com)