Ziua Internaţională a Dunării

www.hdfinewallpapers.com

Ziua Internaţională a Dunării este aniversată în fiecare an la 29 iunie, prin numeroase evenimente.

Manifestările dedicate acestei zile se desfăşoară în toate cele 14 state dunărene, pentru a marca dorinţa acestor ţări de a adopta măsuri şi strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba despre fenomene extreme (secetă sau inundaţii), fie că este vorba despre poluări accidentale. Pe malurile fluviului au loc festivaluri, întâlniri publice sau evenimente distractiv-educative. Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având o dorinţă comună — responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă.

Marcarea Zilei Internaţionale a Dunării a început după semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, asigură cooperarea dintre guverne, organizaţii non-guvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

La 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Ucraina), precum şi Comisia Europeană au semnat acest important document, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenţia a fost semnată de Bosnia şi Herţegovina şi de Serbia şi Muntenegru. România este depozitarul Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.

În acest an, tema propusă de Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Dunării este „Fii activ”, potrivit www.danubeday.org.

În România sunt organizate, în fiecare an, o serie acţiuni dedicate Dunării. Astfel, în 2016, în perioada 10 iunie — 10 iulie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a demarat iniţiativa „Luna Dunării”.

„Dată fiind importanţa informării, conştientizării şi implicării populaţiei în eforturile de conservare şi protejare a fluviului Dunărea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a decis ca, în acest an, manifestările dedicate sărbătorii Dunării să aibă loc timp de o lună, în perioada 10 iunie — 10 iulie 2016, sub denumirea ‘Luna Dunării’. Pe parcursul ‘Lunii Dunării’, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională ‘Apele Române’, autorităţile guvernamentale centrale şi locale, municipalităţile şi organizaţiile non-guvernamentale, asociaţiile, şcolile şi grădiniţele, comunităţile ştiinţifice colaborează, în cadrul unui parteneriat având ca obiectiv desfăşurarea a numeroase activităţi independente sau comune, desfăşurate pe plan local, naţional şi regional, de conştientizare a oamenilor privind importanţa Dunării şi a afluenţilor acesteia. Implicarea în organizarea şi desfăşurarea acestor activităţi este o ocazie deosebită pentru promovarea imaginii României în lume, a eforturilor pe care ţara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului Dunărea”, arată MMAP.

De asemenea, Ministerul Mediului şi Administraţia Naţională „Apele Române” organizează în „Luna Dunării”, cu participarea specialiştilor şi reprezentanţilor societăţii civile din toată ţara, şedinţe festive ale celor 11 Comitete de Bazin extinse, având ca temă sărbătorirea Zilei Dunării.

Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice ţărilor riverane şi împreună cu afluenţii săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa.

Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic şi cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Sud-Est. Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, traversează Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia. Din Munţii Pădurea Neagră din Germania şi până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km.

Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigaţii şi industrie pentru cei peste 81 de milioane de oameni din această regiune. Comunităţile riverane Dunării se implică în acţiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive, de recreere, pentru a marca dorinţa comună de a-şi uni forţele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa. (Text: Agerpres, Foto: wallpapers.ae)