Ziua internaţională a animalelor

ziua-animelelor

Ziua internaţională a animalelor (World Animal Day) este sărbătorită, în fiecare an, la 4 octombrie.

În 1931, cu prilejul unei convenţii a ecologiştilor care a avut loc la Florenţa, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial de către Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor ca Ziua internaţională a animalelor. Tot într-o zi de 4 octombrie, în 1228, a fost canonizat Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), protectorul animalelor.

Instituirea Zilei internaţionale a animalelor a fost, la acel moment, un mod de a face cunoscută situaţia speciilor de animale aflate în pericol de dispariţie. Cu timpul a devenit ziua în care se aduce un omagiu tuturor animalelor, din toate ţările lumii.

Primele lucrări privind drepturile şi protecţia animalelor au fost publicate în secolul al XVIII-lea, iar prima lege pentru protecţia animalelor s-a numit „Martin’s Act” şi a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. Textul Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor a fost adoptat de Liga Internaţională a Drepturilor Animalelor şi de Ligile Naţionale Afiliate, în cadrul Întâlnirii Internaţionale pe tema Drepturile Animalelor, desfăşurată la Londra între 21-23 septembrie 1977. Declaraţia Universală a Drepturilor Animalelor a fost proclamată în mod solemn, la sediul UNESCO din Paris, la 15 octombrie 1978.

Ziua internaţională a animalelor este menită să celebreze viaţa animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conştientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viaţa oamenilor, la manifestarea recunoştinţei faţă de modul în care animalele ne înfrumuseţează viaţa. Nu în ultimul rând, este adus un omagiu atât tuturor necuvântătoarelor, cât şi oamenilor care le iubesc şi le respectă. Marcarea acestei zile prilejuieşte şi o rememorare a drepturilor animalelor.

Conform cercetărilor, prezenţa unor animale de companie este benefică, poate stimula sănătatea fizică şi mentală a omului, ajutându-l adesea din punct de vedere emoţional, psihologic şi social.

Ziua internaţională a animalelor este o ocazie specială de a celebra dragostea şi respectul nostru faţă de animale prin activităţi speciale care să evidenţieze importanţa lor în lume.

Astfel, cu prilejul Zilei internaţionale a animalelor, în lume sunt organizate o serie de evenimente, precum: acţiuni de educare şi informare, inclusiv în şcoli, acţiuni de voluntariat în adăposturi, campanii de sterilizare şi de adopţie, evenimente de strângere de fonduri, diverse competiţii pentru susţinerea cauzei animalelor, conferinţe, emisiuni de radio şi televiziune, ceremonii de binecuvântare a animalelor.

De asemenea, iubitorii de animale pot face donaţii (mâncare, medicamente) pentru adăposturile de animale. Nu în ultimul rând, pot fi organizate marşuri de protest paşnice, spre exemplu pentru creşterea gradului de conştientizare asupra unei probleme specifice privind bunăstarea animalelor, pentru legi privind protecţia animalelor etc. Multe manifestări pun accentul pe faptul că educaţia copiilor trebuie să cultive respectul şi dragostea faţă de animale.

Numărul evenimentelor de acest gen, organizate de diverse instituţii, organizaţii de protecţie a animalelor etc., este în creştere de la an la an. Dacă în 2003, spre exemplu, s-au înregistrat 44 de evenimente organizate în 13 ţări, în 2016 s-a ajuns la aproximativ 1.000 de evenimente organizate în aproximativ 100 de ţări.

În 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 205, modificată prin Legea nr. 9/2008, act legislativ care reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător. (Text: Agerpres, Foto: bekindtoanimalsweek.org.au)