Ziua inginerului român

inginer-constructor

Ziua de 14 septembrie a fost decretată, prin hotărâre de guvern, din anul 2000, ca Zi a inginerului român.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Academia de Ştiinţe Tehnice şi asociaţiile profesionale ale inginerilor din România sunt autorizate să organizeze manifestări ştiinţifice cu caracter simbolic, prilejuite de acest eveniment.

Profesia de inginer are o veche tradiţie în România. Primul Corp Tehnic din România a fost Corpul Tehnic Român, înfiinţat la 15 iunie 1894.

Primele încercări de organizare a asociaţiilor inginereşti sunt, însă, consemnate în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când s-a înfiinţat ”Societatea de Ingineri şi Arhitecţi” (1876) şi au apărut publicaţiile ”Inginerul” (1873) şi apoi ”Jurnalul Politehnic”.

Cea dintâi societate durabilă a inginerilor, Societatea Politehnică, a fost constituită în anul 1881, la 6 decembrie, în prezenţa regelui Carol I, cu ocazia inaugurării primei căi ferate Buzău-Marăşeşti, proiectată şi realizată în întregime de ingineri români. La 27 mai 1918, în anul Marii Uniri, a fost înfiinţată, la Iaşi, Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR).

Cele două asociaţii şi-au desfăşurat activitatea în paralel, până în 1949, când au fuzionat, sub denumirea de Asociaţia Ştiinţifică a Tehnicienilor, notează site-ul agir.ro, cunoscută, ulterior, şi sub denumirile de Asociaţia Ştiinţifică a Inginerilor şi Tehnicienilor (1951-1962) şi Consiliul Naţional al Inginerilor şi Tehnicienilor, până în decembrie 1989. Asociaţia Generală a Inginerilor din România (AGIR) a reapărut pe scena societăţii civile româneşti după decembrie 1989, fiind legal recunoscută pe 13 ianuarie 1990. (Text: Agerpres, Foto: engineeringme.com)