Ziua europeană a vecinilor este marcată, anual, spre sfârşitul lunii mai. În anul 2016, ea este stabilită pentru data de 27 mai.
Istoria acestei zile începe în 1990, atunci când francezul Atanase Perifan, consilier municipal în cadrul primăriei din Paris, a creat Asociaţia ”Paris d’Amis” pentru a îmbunătăţi legăturile sociale între vecinii din diverse zone ale oraşului, potrivit www.european-neighbours-day.com. Printre acţiunile asociaţiei s-au numărat strângerea de fonduri pentru cei aflaţi în dificultate; organizarea sărbătorilor tradiţionale, precum Crăciunul, pentru oamenii rămaşi fără familie; găsirea de locuri de muncă pentru şomeri; îngrijirea bătrânilor imobilizaţi etc.
Nouă ani mai târziu, activitatea amintitei asociaţii avea să fie cunoscută la nivel înalt în Franţa, fiind promovată de Asociaţia Primarilor din Hexagon. Nu peste mult timp, numărul participanţilor la acest gen de acţiuni caritabile şi sociale a ajuns la peste 500.000.
În 2001, grija faţă de vecini, pusă în practică în mod organizat, avea să devină o caracteristică a peste un milion de francezi. În 2003, mişcarea pornită de Atanase Perifan a depăşit graniţele Franţei, fiind adoptată şi de unii belgieni.
În anul 2004, a fost lansată Ziua europeană a vecinilor, cu participarea a peste trei milioane de locuitori ai continentului. Un an mai târziu, 450 de oraşe europene au organizat acţiuni cu prilejul acestei zile, număr care a ajuns la 1.400 în 2012, din 34 de ţări, printre care şi România.
Ziua europeană a vecinilor şi-a păstrat până în prezent latura caritabilă, de într-ajutorare, dar nu se rezumă la aceasta. Unul din scopurile sale este acela de a combate tendinţele individualiste şi singurătatea, tot mai des întâlnite în marile aglomerări urbane. De 27 mai, europenii sunt invitaţi să socializeze cu vecinii lor, să se cunoască mai bine între ei şi, în general, să creeze comunităţi mai puternice şi mai prietenoase.
Ediţia din 2016 a Zilei europene a vecinilor este aniversată sub patronajul Parlamentului European.
În mesajul său, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a declarat că ”Parlamentul European apreciază scopul acestei iniţiative, acela de a promova spiritul de solidaritate, legăturile sociale şi într-ajutorarea cetăţenilor, încurajând, totodată relaţiile de bună vecinătate, dialogul intercultural şi coeziunea socială.” (Text: Agerpres, Foto: european-neighbours-day.com)